Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129 (MESEM)

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

Aşağıdaki çalışmaları “Koçyiğit Köroğlu” adlı metni esas alarak yapınız.

1. “Hasis, altınlarını sayacak, haset, için için pazar edecek.” cümlesinde geçen altı çizili kelimelerin anlamlarını metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahmininizi TDK’nin Güncel Türkçe Sözlüsünden kontrol ediniz.

  • Cevap:  Hasis kelimesi tahminime gör cimri anlamına gelmektedir. Sözlük anlamına baktığımızda ise cimri, elisıkı, pinti, kısmık (kimse) anlamına geldiğini görürüz. Haset ise tahminime göre kıskançlık anlamına gelir sözlük anlamına baktığımızda ise  çekemezlik, günü, kıskançlık anlamlarına geldiğini görürüz.

2. Metin hangi tiyatro türüne örnektir? Niçin?

  • Cevap: Trajediye örnektir. Çünkü konusunu efsanelerden veya tarihsel olaylardan alan, seyircide acıma ve korku duyguları uyandırarak ruhu tutkulardan temizlemek amacıyla yazılan ve kendine özgü katı kuralları olan tiyatro türü olan trajediye uygunluk gösterir. .

3. Oyundaki çatışmaların nelerden kaynaklandığı ve nasıl çözülebileceği konusunda düşünceleriniz nelerdir?

  • Cevap: Eserdeki en büyük çatışma; Köroğlu- Bolubeyi çatışması, ezilen halkın bir derebeyine, yani feodal düzene karşı koyuşudur.

4. Metnin dramatik örgüsünü belirleyiniz.

  • Cevap: Bir grup insan Köroğlu’ndan yardım istemek için gelmiştir. Bu insanların köyleri Bolubeyi tarafından yağmalanmış, bütün yakınları öldürülmüştür. Dünya adına hiçbir şeyleri kalmamıştır. İntikam almak için Köroğlu’nun adamı olmaya gelmişlerdir. Köroğlu uzun uzun onların dertlerini dinler. İçlerinden kadın olanı Köroğlu’nu rüyasında görmüştür. Rüyasında tüm Çamlıbel’i kurtaracak kişinin Köroğlu olduğu anlatılmıştır. Köroğlu yalnız başınadır. Ne yapacağını bilememektedir. Yorgundur. Bir ses ona seslenir. Onun misyonunu, yaşama amacını hatırlatır ona. Asla yılmamalıdır. O zalimlerden halkı korumakla görevlidir. Kırat yanından oldukça gücü de eksilmeyecektir. Bu konuşmada Köroğlu’nun dünyada tek emelinin Bolubeyi’nden intikam almak ve halkı bu zalimden kurtarmak olduğu bilgisi verilir. Köroğlu’nun dünyada tek yakını vardır: Oğlu… Fakat onu da daha bebekken terk etmiş ve bir daha hiç görmemiştir.

5. Köroğlu’nun ve Bolu Beyi’nin kişilik özelliklerini belirleyiniz. Köroğlu kendi kişiliğinin farkında mıdır? Niçin?

  • Cevap:

Köroğlu: Babasının gözleri Bolubeyi tarafından oyulmuş yiğit bir kişidir. Kahramanlığı, adil oluşu ve mistik özellikleri ile dikkati çeker.
Bolubeyi: Zalim, insanların üzerinden geçinen, kötü bir beydir.

6. Okuduğunuz metni sahneleseniz nasıl bir dekor ve her bir karakter için nasıl bir kostüm ve makyaj tasarlardınız? Niçin?

  • Cevap: Ben özellikle eski zamanları araştırır öncelikle bir dağ dekoru ve bir saray dekoru hazırlardım. Bunun yanında kostümleri ise o dönemde kullanılan kılık kıyafetlere göre dizayn ederdim.

7. Eserde hangi toplumsal sorun dile getirilmektedir? Gerçek hayatta Köroğlu gibi davranan biri olabilir mi? Tartışınız.

  • Cevap: Zalimin zulmü karşısında halkın yanında olan cesareti ve kahramanlığı ile haksızlığa direnen bir yiğit Köroğlu’ndan bahsedilmektedir. Bence gerçek hayatta benzerleri olsa da onu kadar büyük kahraman kolay kolay gelmez.

8. Ahmet Kutsi Tecer’in biyografisinden yararlanarak yazarın metindeki üslup özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Oyunda halk dilinden seçilmiş pek çok sözcük, pek çok deyim vardır. Anlatım dili, Dede Korkut hikâyelerini çağrıştırır. Buna uygun olarak, yazarın şair oluşu, oyunu yer yer şiirli ya da nesir-şiirli bölümlerle süslemesini sağlamıştır.

“Nalınlar” ve “Koçyiğit Köroğlu” adlı metinleri tabloda verilen özellikler açısından karşılaştırarak tabloyu uygun şekilde doldurunuz.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 129 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!