Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 115 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 115 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 115 Cevapları Öğün Yayınları

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Harnâme, Şeyhî’nin toplumsal eşitlik düşüncesini işlediği, yergi içerikli bir mesnevisidir. Türk edebiyatındaki ilk fabl örneğidir. Harnâme’nin yazılışıyla ilgili farklı iki sebepten söz edilmektedir. Bunlardan birincisine göre Şeyhî’yi çok takdir eden padişah II. Murat, onu vezir yapmak ister. Onu çekemeyenler, beş mesnevi yazarsa onun bu makama gelmesinin daha uygun olduğunu söylerler. Şeyhî bunun üzerine Nizamî’nin Hüsrev ü Şirin adlı mesnevisini Farsçadan Türkçeye tercüme etmeye başlar. Çevirdiği 1000 beyti padişaha sununca padişah bundan çok memnun olur ve ona çeşitli ihsanlarda bulunur. Şeyhî aldığı ihsanlarla memleketine dönerken yolunu haramiler çevririr ve canını onlardan zor kurtarır. Bunun üzerine kendi hâline uygun olan Harnâme’yi yazarak padişaha gönderir.

İkincisine göre ise Şeyhî, göz rahatsızlığından muzdarip olan Çelebi Mehmet’i tedavi etmiş, bunun üzerine kendisine Tokuzlu/Tokuzlar köyü verilmiştir. Tımar olarak verilen köye giderken köyün eski sahipleri tarafından yolu kesilir ve nesi var nesi yok hepsi elinden alınır. Bunun üzerine Harnâme’yi yazarak padişaha arz eder.

Fabl

İnsan davranış ve ilişkilerinin çoğunlukla hayvanlar ve bitkiler aracılığıyla anlatıldığı, başında ya da sonunda bir öğüt veren manzum ya da düzyazı biçiminde oluşturulan hikâyelere fabl denir. Kısa öykülerden oluşan fabllarda teşhis (kişileştirme) ve intak (konuşturma) sanatlarından yararlanılır. Fablların olaya dayalı bir anlatımı vardır. Soyut konular, olay planıyla hem somutlaştırılarak hem de hareket kazandırılarak işlenir. Fabllarda öyküleyici ve betimleyici anlatım türleri kullanılır. Fablların dili sade ve anlaşılırdır. Bir ahlak dersi verdiği için didaktik eserlerdir ve çocuk eğitiminde sıkça kullanılan bir türdür. Verilmek istenen ders fablın başında, sonunda veya fabl boyunca özdeyiş hâlinde olabileceği gibi hikâye içinde de gizlenmiş olabilir. Ayrıca fabllarda konuşmalara sıkça yer verilir. Böylece hareketlilik, canlılık ve çeşitlilik sağlanır.

Fablın planı dört bölümden oluşur

1. Serim Bölümü: Olay ve çıkarılacak derse göre kişileştirilen hayvanların ve çevrenin tanıtımı yapılır.
2. Düğüm Bölümü: Olay, verilmek istenen derse göre geliştirilir ve merak uyandıracak şekilde tamamlanır. Burada, kısa ve sık konuşmalar yer alır.
3. Çözüm Bölümü: Fablın en kısa bölümüdür. Olay beklenmedik bir sonuçla biter.
4. Öğüt Bölümü: Olayla ilgisi bulunan ana fikir ya da öğüt ayrı bir bölüm olarak işlenmez. Bu bölüm, bazen başta bazen sonda olabilir. Bazen de bulunması için okuyucuya bırakılır.

Fablların dört ögesi bulunur

1. Kişiler: Olaylar kişileştirilmiş en az iki hayvanın başından geçer. Bu hayvanlar, birçok özelliğiyle kişileşti- rilseler de başka bir fablda zıt özellik göstermez. Örneğin aslan hiçbir zaman korkak olarak yer almaz, cesaretine güvenen insanları temsil eder.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
love
3
angry
1
happy
1
confused
1
unlike
0
clap
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!