Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 116 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 116 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 116 Cevapları Öğün Yayınları

2. Olay: Fablların konusu insanların başına gelebilecek herhangi bir olaydan seçilir. Olaylar kahramanın tutkuya dönüşmüş duygularından doğar. Tek bir olay vardır, yan olaylar görülmez.
3. Yer: Fabllarda yer (çevre) tasviri yapılmaz. Fakat olayın geçtiği yer; orman, tarla, göl kenarı gibi belirtilir.
4. Zaman: Fabllardaki olay anlatılırken kronolojik bir zaman kullanılır. Fabllar kısa bir konuşmayı ve uzun olmayan bir zamanı kapsar.

Fabl Türünün Tarihî Gelişimi

Doğu edebiyatında ilk fabl örneklerine eski Hint edebiyatında Pançatantra Masalları’nda rastlanır. İkinci önemli örnekleri ise Hintli yazar Beydeba’ya aittir. Beydeba’nın fablları Kelile ve Dimne adlı eserde toplanmıştır. Kelile “açık sözlülük ve doğruluğun”, Dimne ise “yanlışın ve yalanın” sembolüdür. Beydeba, bu eserini Debşelim adlı Hint hükümdarı zamanında yazmış ve ona sunmuştur.

Batı edebiyatında ise Aisopos (Ezop) ve La Fontaine (La Fonten) fabl türünün en önemli temsilcilerindendir. Ezop, Batı’da ilk fabl yazarı olarak gösterilir. La Fonten bugüne kadar nesir olarak yazılmış ve anlatılmış Ezop Masalları’nı manzum biçimde tekrar kaleme almıştır.
Batı edebiyatındaki Andersen Masallarından bazıları, fabl özelliği göstermesi bakımından önemlidir.
Richard Bach’ın (Riçırt Bah) Martı, Antoine de Saint-Exupery’nin (Antuen dö Sant Ekzuperi), Küçük Prens, George Orwell’in (Corç Orvıl) Hayvan Çiftliği adlı eserleri fabl türünden etkilenerek yazılmıştır.

Türk Edebiyatında Fabl

İslam kültürü ve çevresinde gelişen edebiyatımızda fabl benzeri metinler çoğunlukla mesnevi biçiminden faydalanılarak oluşturulmuştur. Mevlana’nın Mesnevi’sinde fabl benzeri bazı parçaların bulunduğunu söylemek mümkündür. Gülşehri’nin Farsçadan çevirdiği Feridüddin-i Attar’ın Mantıku’t-Tayr adlı eserinde kuşların, padişahlarını bulmak için çıktıkları yolculuk anlatılır. Bu eser, alegorik bir metin olmakla birlikte fabl türüyle ilişki- lendirilebilir.
Türk edebiyatında fabl türünün ilk örneği 15. yy.’da Şeyhî tarafından yazılan Harnâme’ dir.
Tanzimat’tan sonra Batı etkisinde kalarak Şinasi, Ahmet Mithat Efendi ve Recaizade Mahmut Ekrem fabl çevirileri yapmıştır. Ayrıca Muallim Naci, Nabizâde Nazım çocuklar için manzum fabllar yazmıştır.

Cumhuriyet Dönemi’nde La Fontaine’in birçok manzum hikâyesi başka sanatçılarımız tarafından dilimize çevrilmiştir. Bunlardan bazıları Mehmet Fuat Köprülü, Vasfi Mahir Kocatürk, Orhan Veli Kanık vb.dir. La Fontaine’in bütün fablları Sabahattin Eyüboğlu’nun Masallar adlı kitabında ilk kez topluca yayımlanmıştır.

Fabl-Masal Arasındaki Farklılıklar

• Masallar bir tekerlemeyle başlarken fabllarda bu durum söz konusu değildir.
• Masallarda öğüt verme söz konusu değilken fabllarda ders verme söz konusudur.
• Masallarda olağanüstü kişiler yer alırken fabllarda kahramanlar insan dışı varlıklardır.
• Masallarda klasik “mutlu son” vardır, iyiler her zaman kazanır; fablların sonunda hayat dersi verilir.
• Masallar düz yazı şeklindeyken fabllar şiir ve düz yazı olabilir.

Fabl-Masal Arasındaki Benzerlikler

• Her ikisinde de belirsiz bir zaman vardır.
• Her ikisi de olay çevresinde gelişen bir edebî türdür.
• Her ikisinde de olağanüstü ve hayalî mekânlar vardır.
• İkisinde de ilahi bakış açısı kullanılır.
• İkisinde de öyküleyici ve betimleyici anlatım türü kullanılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!