Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 15 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları Öğün Yayınları

1. Psikoloji, tarih, sosyoloji, felsefe gibi bilim dallarının hangi konuları kapsadığını araştırınız. Edebiyatın bu bilim dallarıyla kesişen noktalarının olup olmadığını tartışınız.

  • Cevap:

Psikoloji: İnsan davranışlarının tamamını ve insanların zihinsel dönemlerini, süreçlerini inceler. Sorunlar hakkında bilgiler edinerek kişinin problemlerini çözmeyi amaçlar. Kapsadığı alan tüm insanlıktır.
Tarih: İnsan gruplarının ve toplumlarının ekonomik, siyasi, dini ve sosyal ilişkilerini kapsar.
Sosyoloji: Tüm toplumları ve insanları kapsar. İnsanların arasındaki etkileşimi, toplumların davranışlarını ele alır.
Felsefe: Eleştirel düşünüş ve soru sorma felsefede ön sıradadır. İnsanların olduğu her yerde felsefe ve düşünce vardır. Felsefe tüm insanlığı kapsar.

Edebiyatın yukarıda bahsedilen bilimler ile kesiştiği noktalar:

Tüm bilim dalları birbiri ile kesişir ve birbiri ile bağlantılıdır. Psikoloji, Tarih, Sosyoloji ve Felsefe gibi Edebiyatın da varlığı insan içindir. Örneğin bir edebi metinin yazıldığı tarih çok önemlidir, ardından o dönemlerin insanlarının psikolojisi, sosyolojik bakımdan toplumun durumu ve insanların o dönemde felsefeye bakısı, sorguladıkları, eleştirdikleri ve merakları Edebiyat ile yukarıda belirtilen bilimlerin kesiştiği noktadır.

2. Sizce tarihte yaşanan bir olay, edebî bir eserin konusu olabilir mi? Edebî bir eserden yola çıkarak o dönemin tarihi ile ilgili çıkarımlarda bulunulabilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Edebiyat tarihi, edebi eserlerle o eserleri yaratanları sosyal çevresiyle beraber inceler. Böylece atalarımızın duygu, düşünce ve sanat anlayışları hakkında bize bilgi aktarır. Bir başka deyişle edebiyat tarihi bir toplumun edebiyatının işlediği yolu ve geçirdiği dönemleri anlatan, edebiyat hayatını bütün olarak değerlendiren bir bilim dalıdır. Edebiyat tarihi aracılığıyla değişik çağlardaki kültür birikimimizi tanırız. Toplumların düşünce yapılarını, dünya görüşlerini öğreniriz. Bütün bu bilgiler bir edebiyat eserinin değerlendirilmesinde bize yol gösterir.

3.

MALAZGİRT

“O ki, Anadolu’ya öteden beri tanış;
Asya’dan Ak toprağa düşen cemrenin ilki,
Kulağına okunan ezanla adı konmuş
Fatih Sultan Mehmet’in, Yunus Emre’nin ilki.”

Gültekin Sâmanoğlu, Uzun Vuran Gölge

Bu şiirde edebiyat hangi bilimden yararlanmıştır? Metinden örneklerle açıklayınız. Bu temanın başka bilim dallarında da işlenip işlenemeyeceğini tartışınız.

  • Cevap: Tarih biliminden yararlanılmıştır.  Tarihi karakterlerin ismini kullanması buna en iyi örnek aynı zamanda “Anadolu’ya öteden beri tanış; Asya’dan” derken Türklerin Asya’dan Anadolu’ya göçüşü anlatılmıştır.  Bu temanı başka bilim dallarında da işlenebilir. Tarih, sosyoloji, coğrafya vs.

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 15 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
42
unlike
33
clap
19
angry
8
love
4
happy
3
sad
2
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!