Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 164 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları Öğün Yayınları

2. Modern Türk Tiyatrosu

a. Trajedi
b. Komedi
c. Dram

Modern anlamda tiyatro, Türk edebiyatında Tanzimat’la başlar. Bu dönemde sanatçılar Batı edebiyatından çeviriler yapmışlardır. Ahmet Vefik Paşa’nın Moliere’den (Moliyer) yaptığı uyarlamalar önemli bir yer tutar. Ayrıca Tanzimat Dönemi’nde İbrahim Şinasi ilk Türkçe oyun olan Şair Evlenmesi’ni yazmıştır. Şair Evlenmesi, komedi türünde yazılmış tek perdelik bir oyundur. Sahnelenen ilk Türk tiyatro oyunu ise Namık Kemal’in Vatan Yahut Silistre adlı eseridir.

Modern Türk tiyatrosunun önemli temsilcileri şunlardır: Haldun Taner, Turan Oflazoğlu, Recep Bilginer, Refik Erduran, Turgut Özakman, Orhan Asena.
Sinemada, film çekimine uygun olarak hazırlanan ve belirli yöntemlerle yazılan, kurgulanmış metinlere senaryo denir. Senaryo metnini kaleme alan kişiye senarist denir. Senaryo bir filmin ilk aşaması ve en önemli öğesidir. Senaryo metinlerinde zaman ve mekân notları verilir, sahne değişimleri gösterilir.

Trajedi: Hayatın acıklı yönlerini gösteren, seyircide korku, heyecan ve acıma duyguları uyandırarak ruhu kötülüklerden arındırmayı amaçlayan tiyatro yapıtlarına denir. Yunan mitolojisindeki Dionysos’un acıklı hayatına değindiği için trajedi (acıklı tiyatro) adını almıştır ve tiyatronun ilk çeşidi sayılır.
Trajedide konular tarihten veya mitolojiden seçilir. Kişiler; olağanüstü varlıklar, tanrı, tanrıça ve soylulardır. Kusursuz bir üslubu vardır. Kaba ve çirkin olaylar sahnede gösterilmez. Bu olaylar sahne arkasında gerçekleştirilir ve haberciler tarafından sahneye aktarılır. Beş perdeden oluşur ve ara vermeden oynanır. Diyalog ve koro bölümleri vardır. Dramatik bölümler diyalogdan, lirik bölümler korodan oluşur. Koro halkın sağduyusunu temsil eder. Üç birlik kuralına sıkı sıkıya bağlı olan trajediler, manzum şekilde yazılır.
Eski Yunan edebiyatında Aiskhylos (Ayskilos), Euripides (Yuripides), Sophokles (Sofokles); Fransız yazarlardan Corneille (Korney) ve Racine (Rasin) trajedi türünün önemli isimleridir.

Trajedi türünün gelişimine katkıda bulunan edebî akım klasisizmdir. Klasik edebiyatta konular tarihten ya da mitolojiden alınır. Sıradan insanlar yerine soylu kişiler konu edilir. Trajedide argo ve çirkin sözlere yer verilmez.
Genç Osman adlı tiyatro eseri; konusu, kişilerin ele alınışı, kurgusu, dramatik örgüsü, kullanılan dil ve anlatım özellikleri bakımından trajedi özellikleri göstermektedir.

Tiyatronun Yapı Unsurları

Dramatik Örgü: Tiyatro eserinin konusunu olay oluşturur. Tiyatro eserindeki olay örgüsüne dramatik örgü denir. İnsanın başına gelebilecek her türlü olay, tiyatro eserinin konusu olabilir. Konu, kahramanın kendisiyle ya da çevresiyle çatışmasından doğar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 164 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!