Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 165 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları Öğün Yayınları

Tiyatroda olay örgüsü; perde, sahne vb. bölümlemeler etrafında düzenlenir. Bazı metinlerde bu bölümlemelere meclis, fasıl gibi adlar verilir.
Tiyatro eserinde olay planı üç bölümdür: serim, düğüm, çözüm. Serim bölümünde olayın geçtiği yer ile kişiler hakkında bilgi sahibi olunulur. Düğüm bölümünde çatışma belirgindir. Seyircinin merakı bu bölümde iyice artar. Çözüm bölümünde ise olay bir sonuca ulaşır. Seyircinin kafasındaki tüm soru işaretleri cevabını bulur. Bu bölüm ya bir konuşmayla ya da etkili bir cümleyle bitirilir.
Kişiler (Şahıs Kadrosu): Tiyatro eserinde dramatik örgüyü yaşayan ve yaşatan insanlara şahıs kadrosu denir. Bir başka deyişle tiyatro eserini sahnede canlandıran kişilere verilen addır. Kişi sayısı konuya göre değişir. Tiyatro yazarı, kişileri doğal ve toplumsal çevre içinde verir. Yazar, romanda olduğu gibi tiyatroda da tip ve karakter çizer.
Çatışma: Karşıt duygu, düşünce ve isteklerin; kişilik özelliklerinin bir arada sergilenmesiyle meyadana gelir. Ekonomik durum, psikolojik yapı, eğitim ve kültür, sosyal statü gibi unsurlar çatışmayı belirleyen etkenlerdir.
Yer ve Zaman: Sahnede canlandırılan olay hangi zaman diliminde ve nasıl bir yerde geçiyorsa o dönemin ve o yerin görünümü sahnede canlandırılarak verilir. Geleneksel tiyatroda mekân standart bir özellik gösterirken modern tiyatroda aynı eserin farklı temsillerinde, metinle ilişkili veya metinden bağımsız olarak farklı mekân ve dekor uygulamaları olabilir.
Modern tiyatroda efekt, ışık vb. uygulamalar kullanılır. Bu uygulamalar yazar, yönetmen, yapımcı, oyuncu, tasarımcı ve teknik ekibin iş birliği ile gerçekleşir.

Tiyatronun Biçimsel Özellikleri

Tiyatro metinleri oyuncuların yapacakları hareketler, dekor, kostüm vb. bölümler hariç tümüyle diyaloglardan, yer yer de monologlardan oluşur. Diyalog en az iki kişinin karşılıklı konuşması, monolog ise bir kişinin kendi kendine ya da karşısında biri varmış gibi konuşmasıdır.
Tiyatro eserlerinde yer, dekor, karakter tasvirlerinin yapıldığı perde başlarında ya da parantez içinde betimleme yapılır. Karşılıklı konuşmalar arasında parantez içinde kısa betimlemeler de yapılabilir. Açıklama ve tartışma kısımları, kişilerin konuşmalarının içinde yer alır.
Tiyatro eseri yazılırken sahne tekniğinin de bilinmesi önemli bir unsurdur. Söz ile hareketlerin uyumlu olması gerekir. Yazar anlattığı olayları, dekoru, kostümü bir mantık çerçevesinde birleştirebilmelidir. Ayrıca yazar, kişilerin fiziksel, psikolojik ve toplumsal özelliklerini seyirciye tam olarak yansıtmalıdır. Tiyatro eserinin dili genellikle konuşma diline yakın olduğu için yazar eserinde uzun cümleler kullanmamalıdır.

Tiyatro Terimleri

Aktör: Erkek oyuncu.
Aktris: Kadın oyuncu.
Adaptasyon/uyarlama: Yabancı dilde yazılmış bir eseri yerli adlara ve yerli yaşama uydurarak çevirme.
Dekor: Tiyatroda, sahneyi eserin konusuna göre hazırlamada kullanılan eşyalar.
Doğaçlama: Yazılı metni olmayan, kararlaştırılmış taslağı, yerine, zamanına göre oyuncular tarafından, sahnede yakıştırılan sözlerle tamamlanan oyun.
Dramatize etmek: Bir edebî eseri sahnede oyun biçimine getirmek, sergilemek.
Feeri: Doğaüstü olayları konu edinen, kahramanları cin, peri, dev vb. olan tiyatro eseri.
Jest: Tiyatro sahnesinde oyuncuların el, kol kısacası vücut hareketleri.
Kabare: Genelde güncel konuları eleştirici bir biçimde ele alan şarkı, skeç, söylev gibi ögelerin yer aldığı oyuncu ile seyircinin içli dışlı olduğu oyunlar.
Kondüit: Oyunda sahneye çıkma sırası gelen oyuncuları uyaran kişi.
Kostüm: Oyuncuların, oynadıkları role uygun kıyafetleri.
Kulis: Sahne arkası.
Makyaj: İyi görüntü sağlamak, belli bir tip yaratmak veya yalnızca bazı düzeltmeler yapmak için oyuncunun yüzünde ve vücudunda yapılan boyama ve değişimlerdir.
Mimik: Yüz hareketleri.
Opera: Sözlerinin bütünü veya çoğu şarkılı olarak söylenen müzikli tiyatro eseri.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 165 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
36
angry
3
happy
3
clap
2
confused
1
love
1
unlike
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!