Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 17 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Öğün Yayınları

Edebiyatın Diğer Bilim Dalları ile İlişkisi

Edebiyatın konusu insandır ve bu nedenle edebiyatın, insanı konu alan pek çok bilim dalıyla ilişkisi vardır. Diğer bilimlerden yararlanmadan insanı çok yönlü ele almak mümkün değildir fakat bu durum, edebî eserlerin bilimsel birer yapıt olduğunu göstermez. Edebiyat; düşünce, duygu, olay ve imgeleri etkili ve güzel bir biçimde anlatan söz söyleme sanatıdır.

Edebiyat-Tarih İlişkisi: Edebî metinlerin, içinde oluştuğu bir tarihî dönem vardır. Edebî metinler, bu dönemin özelliklerini taşır. Edebî metinlerin konusunu yazıldığı dönemin olayları, sosyal ve siyasi yapısı oluşturur. Bu eserleri anlamak için o dönemin tarihini bilmek gerekir. Ayrıca kimi eserler konusunu doğrudan tarihî olaylardan alır. Bu tür eserler de tarih bilimine kaynaklık eder. Örneğin Kemal Tahir’in Osmanlı Devleti’nin kuruluşunu anlattığı Devlet Ana romanına tarih bilimi kaynaklık etmişken 8. yy.da yazılan Göktürk Yazıtları, tarih bilimine kaynaklık etmiştir.

Edebiyat-Coğrafya İlişkisi: Gezi yazısı gibi bazı metinlerde belli bir çevre, coğrafya tanıtılır. Bu durumda edebiyat, coğrafya bilimine katkıda bulunmuş olur. Bazı metinlerde de coğrafyanın kahramanlar üzerindeki etkisine yer verilir. Böylelikle coğrafya, edebiyat bilimine katkıda bulunmuş olur.


Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1. Edebiyat neden diğer bilim dallarıyla ilişkilidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Edebiyatın konusu insandır ve bu nedenle edebiyatın, insanı konu alan pek çok bilim dalıyla ilişkisi vardır. Diğer bilimlerden yararlanmadan insanı çok yönlü ele almak mümkün değildir fakat bu durum, edebî eserlerin bilimsel birer yapıt olduğunu göstermez. Edebiyat; düşünce, duygu, olay ve imgeleri etkili ve güzel bir biçimde anlatan söz söyleme sanatıdır.

2. Edebiyat hangi bilim dalları ile ilişki içindedir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Edebiyat-Tarih İlişkisi: Edebî metinlerin, içinde oluştuğu bir tarihî dönem vardır. Edebî metinler, bu dönemin özelliklerini taşır. Edebî metinlerin konusunu yazıldığı dönemin olayları, sosyal ve siyasi yapısı oluşturur. Bu eserleri anlamak için o dönemin tarihini bilmek gerekir.

Edebiyat-Coğrafya İlişkisi: Gezi yazısı gibi bazı metinlerde belli bir çevre, coğrafya tanıtılır. Bu durumda edebiyat, coğrafya bilimine katkıda bulunmuş olur. Bazı metinlerde de coğrafyanın kahramanlar üzerindeki etkisine yer verilir. Böylelikle coğrafya, edebiyat bilimine katkıda bulunmuş olur.

Edebiyat-Sosyoloji İlişkisi: Sosyolojiye toplum bilimi de denir. Sosyoloji; insan ve toplumun etkileşimi üzerine çalışma yapan bir bilim dalıdır. Edebî eserleri ortaya koyanlar insanlardır ve insanlar bir toplumda yaşarlar.

3. Sanata, yazarların hangi yönleri etki etmektedir? Örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Fikri, ahlaki, sosyal ve dini yönleri özellikle etki eder. Bir sanat eseri sanatçısının ortaya koyduğu fikir ürünüdür. Dolayısıyla sanatçının fikri açık veya örtük şekilde eserde yer almaktadır. Aynı zamanda ahlaki değerleri sosyal statüsü ve ilişkileri ile dini inanışı da esere yansır. Örneğin Kaşgarlı Mahmut Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı eserine besmele ile başlar. Bu onun dini ve ahlaki değerlerini gösterir.

4. Edebiyat-bilim ilişkisi nasıl açıklanmıştır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Edebiyat da bilim de insana yöneliktir, insan içindir. Edebiyat kendi alanındaki üretiminde öznel bir bakışla güzelliğe ulaşmayı, kişiye estetik zevk kazandırmayı amaçlar. Bilim ise deney, gözlem, araştırma vb. yöntemlerle gerçeğe ve doğru bilgiye ulaşmayı amaçlar.

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
31
clap
7
confused
7
angry
6
sad
6
unlike
4
happy
3
love

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!