Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 191 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları Öğün Yayınları

Çatışmalar genelde oyunun gelişme bölümünde yer alır. Çatışmalar yoluyla “yeni olanı” elde ederiz. Ana karakterin karşısına zıt bir karakter koymak ya da ana düşünceye ters bir düşünce koymak çatışma yaratmaktır. Ana karakterin hedefe ulaşmadaki amacına karşı gelen ve onu engellemeye çalışan her şey bir çatışma yaratır. Ana karakter bu engelleri aşar ve oyun ilerler.

Taslak Metin Oluşturma

Toplanılan bilgileri ve alınan notları kullanarak bir taslak metin oluşturmak gerekir. Taslak; alınan notların düzenlenmesi, geliştirilmeye açık hâle getirilmesi, bir gidiş yolu belirlenmesi ve yazılacak oyuna ön zemin hazırlanmasıdır. Bu taslak, oyunu yazma sürecinde sizlere yol gösterecek, dağılan düşüncelerin toparlamasına yardım edecektir.

Dekor ve Kostümlerle İlgili Ayrıntıları Yazma

Dekor; tiyatroda, sahneyi eserin konusuna göre döşeyip hazırlamada kullanılan eşyanın toplu adıdır. Oyunun konusunun geçtiği yeri, çevreyi ve atmosferi biçim, kalıp, renk, ışıklama ve bazen de simgelerle canlandıran tamamlanmış sanatsal yapımdır.
Kostüm, tiyatroda sanatçıların oyuna ve oyunun konusuna uygun olarak giydikleri kıyafet ve aksesuarlardır. Gösterimlerde önemli bir görsel unsuru yerine getirirler.

Tiyatroda kostüm ise o dönemin ve olayın gözümüzde daha iyi canlanması için kullanılır. Ama önemli olan kostümün oyuncuyu değil, oyuncunun kostümü taşımasıdır. Oyuncu, kostümü taşımasını bilmediği anda, o kostüm çok iyi düşünülmüş, hazırlanmış ve dikilmiş olsa da bir anlam taşımaz. Oyuncunun kendi sanatını anlamlandırdığı oranda, üzerine giydiği kostümü de anlamlandırması gerekir. Kostüm, bir oyuncunun görevini yerine getirmesinde yardımcı olan bir ögedir. Tiyatroda kostüm, kıyafet değildir; oyunun ve karakterin canlandırılmasına yardım eden bir unsurdur. Oyuncu jestleri, yüz ifadeleri ve kostümüyle karekteri canlandırır. Sonuçta, oyuncu sahne üzerinde günlük yaşamdaki görünüşüyle oynamaz. Çünkü rolün ve oyunun anlamının gerektirdiği görünüş için bugünkü giysilerle de olsa oyuncunun yoruma uygun olarak hazırlanmış kostümle sahneye çıkması gerekir. Kostüm yalnızca oyuncuyu seyirciye tanıtmaz, aynı zamanda kişileştirmeyi ve değişimleri de yansıtır. Örneğin oyunda önce gençken sonra yaşlanan biri canlandırılıyorsa bunu kostümde ayrıntılı olarak göstermemiz gerekir.
Seyirci, kostümün yardımıyla degişiklikleri daha rahat izler. Kostüm aynı zamanda rolü için de oyuncuyu rahatlatır. Oyuncunun sahne heyecanını yatıştırır.

Hareketlere Ait Betimlemeleri Yazma

Betimleme, bir varlığın ya da manzaranın göz önünde canlanacak biçimde kendine özgü yönlerini belirterek söz ya da yazıyla anlatılmasıdır. Gözlemlediğimiz ya da hayalimizde canlandırabileceğimiz her şey betimlenebilir. Elimize aldığımız bir kitap ya da kalem, oturduğumuz oda, pencereden bakınca dışarıda gördüklerimiz, bulunduğumuz semt, yaşadığımız kent, gökyüzü, bulutlar, dünya, evren vb. betimlenebilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 191 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!