Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 214 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 214 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 214 Cevapları Öğün Yayınları

2. Edebî Mektuplar
Sanatçıların birbirlerine yazdıkları, sanat değeri taşıyan mektuplara edebî mektuplar denir. Bu tür mektuplar dönemin fikir, sanat ve edebiyat olaylarını yansıtır. Zamanla gazete, dergi ve kitaplarda yayımlanarak yazıldıkları döneme ışık tutan belge niteliği taşır.
Edebî mektuplarda, yazarlar arasındaki pek çok konu aydınlığa kavuştuğu için tartışmacı, öğretici ve kanıtla- yıcı anlatım türleri kullanılır.

3. Resmî Mektuplar
Kişilerin kurumlara ya da kurumların kendi aralarında yazdığı mektuplara resmî mektup denir.

4. İş Mektupları
Kişilerin ticari işletmelere ya da işletmelerin kendi aralarında yazdıkları sipariş, satış, alacak verecek konulu mektuplara iş mektubu denir.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Pınar Kür’ün yazdığı mektupta, yazara ait dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Yazar senli benli bir dili tercih etmiştir. Ama kimi yerlerde yine de bazı düzeltmeleri kendi kendine yapmaktadır. Çünkü bence yanlış bir şey yazmamaya özen göstermektedir.

2. Bu mektubun giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini saptayınız.

  • Cevap: Mektubun giriş kısmı: “Sevgili Attilâ, Genellikle böyle densizlik yapmam ama, bu kez ille de içimden geldiği gibi yazmağa karar verdim.” Gelişme kısmı ise: ” Dolanıp duruyorum orta yerde. Görüyorsunuz yazı yazmak sırada bile değil. İlk romanı üç yılda bitirmem mucize aslında. İkincisini bunca kısa sürede okunacak duruma getirmem ise dinsel kitaplara bile sığamayacak bir olay -ne türlü bir koşuşma içinde- yaşadığımı bilmiyorsunuz ki… Ama bu gidişle aklımı oynatacağım ve yazamacağım artık. Oturup ilham da beklemiyorum üstelik. Makine başına şöyle bir rahat oturabilsem kâğıda dökebileceğim neler var…” Sonuç kısmı ise: Neden bilmiyorum, belki yazdıklarınızı çok sevdiğimden, belki Nazım dışında şiirlerini baştan sona okuyabildiğim, arada bir iki dizesini -en olmadık zamanlarda- irticalen! Söyleyebildiğim tek şair olduğunuzdan… Her neyse işte, bana yardımcı olacağınıza inanıyorum -sanıyorum? Biliyorum!-.” kısmıdır.

3. Okuduğunuz mektupta kullanılan anlatım biçimlerini ve bunların işlevlerini belirleyiniz.

  • Cevap: Okuduğum mektupta öyküleme, betimleme ve açıklama anlatım biçiminden faydalanılmıştır. Bunun yanında tanımlama, örneklendirme gibi anlatım teknikleri kullanılmıştır.

4. Okuduğunuz mektubun türünü belirleyiniz.

  • Cevap: Okuduğumuz mektup edebi mektup türüne örnektir. Çünkü bir yazardan bir şaire yazılan edebi duygu aktarımlarının olduğu bir mektuptur.

5. Metnin, yazıldığı dönemin gerçekliğiyle ilişkisini belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtmaktadır. Çünkü yazar şaire kendi gerçekliğini, gerçekten hissettiği duygularını aktarmıştır.

6. Okuduğunuz metnin konusu, amacı ve hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi belirleyiniz. Bunlar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Okuduğumuz metnin amacı bir yazarın sevdiği bir şaire duygu ve düşüncelerini aktarmasıdır. Hedef kitlesi ise şairin kendisidir. Ancak yayımlandıktan sonra bütün okurlar olmuştur.

7. Okuduğunuz mektupta yazar, mektubun kimseyle paylaşılmasını istemediğini özellikle belirtmiştir. Attilâ İlhan’ın sonradan bu mektubu yayımlamasını “Mektup yazanın mı, yoksa gönderenin midir?” düşüncesinden yola çıkarak değerlendiriniz.

  • Cevap: Bence mektup gönderilen kişinin olmaktadır. O da istediği gibi bu mektupları yayımlama hakkına sahiptir.

8. Okuduğunuz metinde yazarın duygu veya düşüncelerini anlatırken kullandığı anlatım biçimlerini, düşünceyi geliştirme yollarını bularak bunların metindeki işlevlerini belirleyiniz.

  • Cevap: Yazar genel olarak açıklama anlatım biçiminden yararlanmıştır. Çünkü yazar içinde bulunduğu durumu geleceğe yönelik hayallerini şairle paylaşmak istemektedir.

9. Okuduğunuz metinle ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi, beğeninizi ve güncellemelerinizi metne dayanarak ifade ediniz.

  • Cevap: Okuduğum metin ilgimi çekti. Çünkü yazarların şairlerin birbirleri ile nasıl iletişim kurduklarını duygularını birbirleriyle nasıl paylaştıklarını bana göstermiş oldu. Bu da çok hoşuma gitti.

10. Okuduğunuz metindeki açık ve örtük iletileri bularak yazarın konuya yaklaşımını yorumlayınız.

  • Cevap:

Açık ileti: Pınar Kür’ün şair Attila İlhan’a yazdığı mektup

Örtük ileti: Bir yazarın bir şaire yazmış olduğu duygu ve düşüncelerini paylaştığı edebi bir mektup örneği

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 214 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
59
clap
5
confused
4
love
4
angry
3
unlike
2
happy
1
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!