Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 239 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 239 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 239 Cevapları Öğün Yayınları

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

İlhan Berk, 1955-1990 yılları arasındaki günlüklerini El Yazılarına Vuruyor Güneş adlı eserinde toplamıştır. Okuduğunuz metinde, İlhan Berk etkilendiği şairlerden biri olan Ahmet Haşim’in ilk dönem şiirleriyle ilgili görüşlerini anlatmıştır.

Türk Edebiyatında Günlük Türünün Tarihî Gelişimi

Dünya edebiyatında köklü bir geçmişi olan günlük türünün ilk örneklerine Eski Yunan ve Roma dönemlerinde rastlanır. Ancak günlük türünün edebî olarak benimsenmesi ve değer kazanması Rönesans sonrasında gerçekleşir. Stendal (Stendal), Andre Gide (Andire Jid), Hugo, Puşkin ve Kafka gibi yazarların günlükleri bütün dünyada tanınmış ve çokça kişi tarafından okunmuştur.
Türk edebiyatına, Batılı anlamda günlük, Tanzimat’tan sonra girmiştir. Ancak divan edebiyatı döneminde tutulan Ruzname adlı savaş notlarının ve Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinin bazı bölümlerinin günlük türünün özelliklerini taşıdığı görülür.

Edebiyatımızda Tanzimat sanatçılarından Direktör Âli Bey’nin Seyahat Jurnali adlı eseri Batılı anlamda yayımlanmış ilk günlük örneğidir. Şair Nigâr Hanım’ın Hayatımın Hikâyesi adlı eseri de Seyahat Jurnali’nden sonraki diğer önemli eserimizdir.

Günlük türünün asıl gelişimi Cumhuriyet Dönemi’nde gerçekleşmiştir. Falih Rıfkı Atay “günlük” terimini edebiyatımızda ilk kez kullanan sanatçımızdır. Nurullah Ataç ise bir gazetede günlük yazarak bu türün ilgi çekmesini sağlamış ve bu yazılarına başlık olarak “Günlük” yerine “Günce” terimini kullanarak bu sözcüğü edebiyatımıza kazandırmıştır. Bunların dışında Salah Birsel, Oğuz Atay, Cemal Süreya, Oktay Akbal, Ilhan Berk, Cemil Meriç edebiyatımızda önemli günlük yazarlarımızdandır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Sizce yazarın Ahmet Haşim’in ilk şiirlerini sevmesinin nedeni ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Çocukluğunun, gençliğinin ozanlarından olduğu için olabilir. Sonuçta ilk zamanlarda yazılan şiirler ilk zamanlarda okuyan bir genci daha çok etkileyebilir.

2. Yazarın metinde “acı kazıcı” sözüyle anlatmak istediği nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Acıları bulan arayan daha derine inen bir madenci gibi acıları yontan biri olduğunu vurgulamak için söylemektedir.

3. Ahmet Haşim sizce neden “Türkçeye pek yaslanmamış” olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü yabancı dil ağırlıklı sözcükleri şiirlerinde çokça kullanmış. Ağır ve süslü bir dili kullanmıştır. Yani Türkçeye pek sadık kalmamıştır.

4. Yazarın, W.H. Auden’ı (Odın) ve Yahya Kemal Beyatlı’yı örnek göstermesi metni ne yönde etkilemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Metnin inandırıcılığını arttırmaktadır. Çünkü tanık göstermiş örnek göstermiş kendi düşüncelerini başka düşünür ve yazarların fikirleriyle desteklemiştir. Metni okuyan okur daha inandırıcı bulacaktır.

5. Okuduğunuz metin sizce hangi tür günlüğe örnektir? Nedenlerini belirtiniz.

  • Cevap: Bence kişisel ve içe dönük günlüğe örnektir. Çünkü yazanın bireysel duyguları öndedir.

6. Metinden yola çıkarak Ahmet Haşim’in kişiliği ile ilgili ne gibi çıkarımlarda bulunabiliriz? Yazarın bu konuda okuyucuyu ne yönde etkilediğini tartışınız.

  • Cevap: Bence Ahmet Haşim iyi bir şair, çünkü şiirleriyle uzun yıllar sonra bile başka şairleri etkileyebilmiş. Acı gibi duyguları da çok iyi bir şekilde şiirlerinde anlatabilmiş.

7. Nurullah Ataç’ın günlüklerini Ilhan Berk’in günlüğüyle karşılaştırınız.

  • Cevap: İki günlük de bireysel duyguları içerir. Ancak Ataç’ın günlüğü olumsuz yargıların fazla olduğu iken Berk daha çok hayranlıklarından bahsetmektedir. İkisinin de dili sade ve akıcıdır.

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 239 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
6
happy
2
clap
2
confused
1
love
1
angry
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!