Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 31 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları Öğün Yayınları

A. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma
İletişim

Öykü

“Büyük kızım küçükken -sanırım anaokuluna gidiyordu.- sabahları yatağında beş dakika otururdu. Ben de karşısına otururdum. Küçük, spontan bir oyun oynardık. Ben bir hayvan, eşya veya bitki rolüne girerdim, o kendisi olurdu. Karşılıklı bir drama veya fabl diyebileceğimiz bir şey sergilerdik.
Bir sabah uyandı, oturup battaniyeye sarıldı ve bana “Hadi bir ağaç ol.” dedi. O sabah, canım çok sıkkındı, keyfim yoktu. Son günlerde irili ufaklı birçok olay moralimi bozmuştu. İçime baktım, oyun oynamak istemediğimi hissettim ve dürüstçe bunu kızıma söylemeye karar verdim. “Canım benim, dedim. Bu sabah keyfim yok, canım sıkılıyor, ağaç olmak istemiyorum.” Bir an durdu ve parmağını uzatarak “Baba, tamam, dedi. O zaman üzgün bir ağaç ol.” Neşeli bir ağaç olmak istemiyordum, ama üzgün bir ağaç olabilirdim. Ve üzgün bir ağaç oldum. Birilerinin meyvelerimi taşladığını, insanların canımı sıktığını anlattım. Anlattıkça, hafifledim, ferahladım. Beş dakika bittiğinde rahatlamıştım (İfade edilen sıkıntı, çoğunlukla bizi rahatlatır.).
Kıssadan hisse: Yaşamın her zerresi kutsaldır, değerlendirilmelidir. Güzelliklerden güzellikler çıkar ama sıkıntılardan da güzellikler çıkarmak mümkündür.
Üstün Dökmen, Küçük Şeyler 1

Yukarıdaki öyküden anlaşıldığı gibi insan sosyal bir varlık olduğundan duygu, düşünce, tecrübe, bilgi ve gözlemlerini aktarmak, doğru iletişim insanların hayatlarını kolaylaştırır.
İletişim, gönderici ve alıcı konumundaki iki ya da fazla kişi arasında gerçekleşen duygu, düşünce, davranış ve bilgi alışverişidir. Kişi, sosyal çevresinde sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek için çevresindekilerle iletişime geçer. Ayrıca ruhsal ve bedensel ihtiyaçları gidermek için iletişim gereklidir. Toplumsal kanun ve kuralları sağlıklı işletebilmek için de iletişime önem verilmelidir. Bu da gösteriyor ki iletişim, bir insanın yakın ve uzak çevresine bağlanmasına katkıda bulunur.
İnsan duygu ve düşüncelerini dil ile anlatmaya çalışır. Dille gerçekleştirilen iletişim; resim, şekil, işaret ve vücut diliyle yapılan iletişimle desteklenebilir.

İletişimin Ögeleri

Gönderici (Kaynak): İletiyi hazırlayan, gönderen kişidir.
Alıcı (Hedef): İletinin gönderildiği kişidir.
İleti (Mesaj): Gönderilmek istenen bilgi, düşünce, duygu ve benzerinin kanal aracılığıyla şifrelenmesidir. Bu şifre genelde dildir.
Kanal: İletinin göndericiden alıcıya ulaştığı yol, araçtır.
Örneğin ses dalgaları, hava yolu.
Bağlam: Bir göstergenin öteki ögelerle birlikte ve onlarla birleşerek, bütünleşerek onların da yardımıyla bir kavramı yansıtmasıdır. Göstergelerin bağlı bulunduğu tüm ögelerin oluşturduğu bütüne verilen addır.

Örneğin kalkmak göstergesi:
Bulunduğu yerden yükselmek (Sınıfta üç el kalktı.).
Tren kalktı (Hareket etme.).
Ahmet kalktı giyiniyor (Uyanma.).
Kanun kalktı (Yürürlüğü sona erme.).
Dönüt (Geri Bildirim): İletideki amacın yerine getirilmesidir.
Dönüt, iletişim sürecinin denetim mekanizmasıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
love
1
unlike
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!