Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 54 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları Öğün Yayınları

Garaz

➜ Kahraman Bakış Açısı: “Sana da fistanluk getiririm!” demişti.
➜ Gözlemci Bakış Açısı: Anası, bir köşeye büzülüp melul melul oturan kızına baktı baktı; acıyacağına öfkelendi.
➜ İlahi Bakış Açısı: İşitmezlikten geldi, tekrar düşünmeye daldı. Taksim Meydanı gözünün önüne geldi. Onlarla beraber bulunmaktan, insan içine çıkmaktan utanmaya başladı.

Hişt, Hişt!..

➜ Kahraman Bakış Açısı: Yürüdükçe de açılıyordum. Evden kızgın çıkmıştım. Belki de tıraş bıçağına sinirlenmiştim.
➜ Gözlemci Bakış Açısı: Az ötemde bir eşek otluyor. Onun da rengi çağla bademi, ağzı, dişleri, kulakları boynu ne güzel, Otluyor. Otları adeta çatırdata çadırdata yiyor.
➜ İlahi Bakış Açısı: Belki de çok istediğim için dönüp bakamadım. Olabilir.

Yukarıdaki tabloda verilen bakış açılarının karşısına Garaz ve Hişt, Hişt!.. adlı metinlerden örnek birer cümle yazınız.

  • Cevap:

ALIŞKANLIK

Bir köylü kadın, bir danayı doğar doğmaz kucağına alıp sevmiş, sonra da bunu âdet edinmiş. Her gün danayı kucağına alıp taşırmış; sonunda buna o kadar alışmış ki dana büyüyüp koskoca öküz olduğu zaman, onu yine kucağında taşıyabilmiş. Bu hikâyeyi kim uydurduysa alışkanlığın ne büyük bir güç olduğunu çok iyi anlamış olacak. Gerçekten alışkanlık pek yaman bir hocadır ve hiç şakası yoktur. Yavaş yavaş, sinsi sinsi içimize ilk adımını atar. Başlangıçta kuzu gibi sevimli, alçak gönüllüdür ama zamanla, oraya yerleşip kökleşti mi, öyle azılı, öyle amansız bir yüz takınır ki kendisine gözlerimizi bile kaldırmaya izin vermez…

Bence en büyük kötülüklerimiz, küçük yaşımızda belirmeye başlar ve asıl eğitimimiz bizi emzirip büyütenlerin elindedir. Çocuk bir tavuğun boynunu sıkar, kediyi, köpeği oyuncak edip yara bere içinde bırakır; anası da ona bakıp eğlenir. Kimi baba da oğlunun müdafaasız bir köylüyü, bir uşağı öldüresiye dövdüğünü, bir arkadaşını kurnazca ve kahpece aldattığını gördüğü zaman, bunu yiğitlik belirtisi sayarak sevinir. Oysa bunlar zalimliğin, zorbalığın, dönekliğin asıl tohumları, kökleridir; çocukta filizlenirler, sonra alışkanlığın kucağında, alabildiğine büyüyüp gelişirler. Bu kötü yönsemeleri yaşın küçüklüğüne ve işin önemsizliğine bakarak hoş görmek tehlikeli bir eğitim yoludur.

Montaigne, Denemeler

Metinde geçen açık ve örtük iletileri belirleyiniz. Bunları içinde yaşadığınız topluma göre yorumlayınız.

  • Cevap:

Açık  iletiler

➢ Alışkanlıklar zamanla kazanılır.
➢ Alışkanlıklardan vaz geçmek zordur.

Örtük iletiler

➢ Ağaç yaş iken eğilir.
➢ Çocuk yetiştirirken doğru ve erdemli davranışları desteklemeliyiz.
➢Bir bireyin eğitimi ailede başlar.
➢Aile nasıl eğitir ise birey de ona göre şekillenir.

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 54 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
2
angry
1
happy
1
love
1
sad
0
clap
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!