Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 106

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 106

Okuduğunuz metin Cumhuriyet Dönemi sanatçılarından Ferit Edgü’ye aittir. Hikâye, Yusuf adındaki sıradan bir insanın, yapma kanatlar ile gökyüzünde uçma hayalini gerçekleştirmek amacıyla uzun yıllar süren uğraşısını ve bu hayalini eşi dışında hiç kimseden destek görmeden gerçekleştirmesini anlatır. Yazar, bir tutkunun utkuya dönüşümünü anlatan hikâyeyi, gazetede yayımlanmış gerçek bir olaydan yola çıkarak meydana getirmiştir. Okuduğunuz hikâye, gerek kurgusu gerek dili ve gerek biçimsel özellikleriyle türünün diğer örneklerinden farklı özellikler taşımaktadır. Hikâyedeki bazı ifadelerin (gene düştü, nedeni, ay… vb.) bir durumun sürekliliğini belirtmek için belirli yerlerde tekrarlanması, Ferit Edgü’nün üslubunun metne yansımalarıdır. Ayrıca yazarın deyimleri yerli yerinde kullanmasındaki ustalık (salık vermek, kafa yormak, yardım beklemek, gücü kuvveti yerinde olmak, kara kara düşünmek. vb.), yapaylığa hiç düşmeden canlandırdığı yerli hayat sahneleri (çevre, kişiler, eşya.) dikkat çekicidir.

1. “Ulusal Botanik Enstitüsü yetkilileri, mektupta dile getirilen konunun uzmanlık alanlarına girmediğini, Ulusal Zooloji Enstitüsüne başvurmasını salık verdiler ona.” cümlesindeki altı çizili kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

dile getirme: Susan bir kimseyi söyletmek, konuşturmak.

salık verme: Bir şeyin bulunduğu yeri haber vermek.

2. Yukarıdaki metne göre Ayşe Hanım eşi Yusuf’un başarısı için “Sanırım onu aşan bir şeydi bu” demekle neyi vurgulamak istemiştir?

  • Cevap: Yani aslında Ayşe Hanım, eşi Yusuf’un hayal kurmayı sevdiğini, hayallerini gerçekleştirmek için her şeyi yaptığını yine de bu kadar başarılı olacağını beklemediğini söylemeye çalışmaktadır.

3. Yazar, Yusuf’u bir roman kahramanı olarak görmesine karşın onun bir hikâyenin içinde anlatılmasını neye bağlayarak açıklamaktadır?

  • Cevap: Yazarın okurla kendisi arasında bir bağ kurma çabası olarak nitelendiriyorum. Bunun yanında Yusuf’un bir kurgu kahramanı yani hayatta bir gerçekliğinin olmadığını anlatmak istemiştir.

4. Yusuf’un beşinci uçuş denemesinden sonra bile “Allah kahretsin! Kör talih!” demeyip umutsuzluğa kapılmaması onun kişiliği hakkında size neler düşündürmektedir?

  • Cevap: Onun hayallerinden vazgeçmeyen bir yapıda olduğunu, pes etmeyen her olumsuz durumla karşılaştığında ayağa kalkıp yeniden denemeye girişen hatalarından ders çıkaran biri olduğunu düşündürmektedir.

5. Anlatıcının Yusuf’un yaptığı çalışmalarda yaşadığı başarısızlıklar karşısında nasıl bir tavır aldığını belli eden ifadeleri metinde belirleyiniz.

  • Cevap: Metinden alınan bu kısımlar tavrı daha net ifade etmektedir.

Birincisinde hemen düştü.
Nedeni: Rüzgâr karşı yönden esiyordu.
İkincisinde, atladıktan biraz sonra düştü. (Bir başka deyişle, biraz uçtu.)
Nedeni: Rüzgâr yandan esiyordu.
Üçüncüsünde, havada bir dakika kadar kalabildi.
Nedeni: Rüzgâr ardından esiyordu.
Dördüncüsünde, havada üç dakika kaldı.
Nedeni: Rüzgâr yoktu.
Beşincisinde, tam yedi dakika kaldı havada.
Nedeni: Hem rüzgâr yoktu, hem sevincine diyecek yoktu.
Bundan sonraki çalışmaları, denemeleri uzun yıllar aldı Yusuf ’un.

6. Okuduğunuz metne göre, Yusuf’un amacına ulaşana kadar yaptığı çalışmalar nelerdir?

  • Cevap: Rahat uçmak için kilo vermesi, Enstitülere mektup yazarak onlardan bilgi istemesi, hatalarından ders çıkarması, kuşları incelemesi, giysilerini ona göre hazırlamasını sayabiliriz.

7. Yusuf’un başarısında eşi Ayşe Hanım’ın nasıl bir rolü olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır misali Ayşe Hanım da Yusuf’a hep destek olmuş ona olan inancını hep korumuştur. Bu bakımdan eşinin başarısında büyük pay sahibidir diyebiliriz.

8. Metnin tema ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin konusu Yusuf’un uçma çalışmaları teması ise “insanın hayallerinin peşinden yılmadan, yenilgilere aldanmadan koşmaya devam etmesi” olarak da söylenebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 106 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
sad
0
happy
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!