Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 112 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112

1. Okuduğunuz metinden alınan “Birkaç ay daha açlığa talim etti mi cebinde tam tamına seksen rublesi olacaktı.” cümlesinde altı çizili kelime grubunun anlamını cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Sözlük’üyle karşılaştırınız.

  • Cevap:

talim etmek:

tahminim: çalışmak, denemek.

sözlük anlamı: bilgi kazandırmak, öğretmek.

2. Metinde Akaki Akakiyeviç palto alabilmek için nasıl bir yol izlemiştir?

  • Cevap: Hayatından bazı şeyleri kısarak tasarruf etme yoluna gitmiştir. Örneğin akşamları yemek yememeye başlamış, eskimesin diye ayakkabılarına çok ağırlık vermeden yürümeye başlamış, akşamları içtiği çaylardan vazgeçmiş ve yine akşamları mum yakmamaya başlamış.

3. Metinde kahramanın hayatına yeni bir paltonun girecek olması onu nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Ona büyük bir heyecan vermiştir. Çünkü ona göre bu yeni palto aslında yeni bir hayatın da müjdeleyicisidir. Bu palto sayesinde daha çok itibar kazanacak ve toplum içinde saygın bir yer edinecektir.

4. Akaki Akakiyeviç’in ölümünden sonra kendisiyle ilgili neler anlatılmıştır? Bu durum size ne hissettirdi?

  • Cevap: Onun ne yazık ki labarotuvarlarda incelenen bir sinek kadar değeri olmadığından onun Petersburg’ta sanki yaşamamış biri olarak anlatıldığından bahsedilmektedir.

5. Metinde Akaki Akakiyeviç’ten kalan eşyalar için yazar “Bunlar kime düştü, bilinmiyor; daha doğrusu öykünün yazarı işin bu yönüyle hiç ilgilenmedi.” diyerek bu bölüme değinmemiştir. Yazar kahramandan kalan eşyalara da değinmiş olsaydı sizce bu konuyla ilgili neler anlatabilirdi?

  • Cevap: Muhtemelen alacaklılardan bahsederdi. Çünkü böyle insanların olsa olsa alacaklısı olurdu. O eski püskü eşyalar da ancak böyle birilerine yok pahasına giderdi.

6. Metinde hikâye yazarının araya girdiği veya okuruyla konuştuğu bölümleri belirleyiniz. Yazarın araya girmesi metnin anlatımına nasıl bir hava katmıştır?

  • Cevap: Metnin anlamına zenginlik ve derinlik katmıştır. Bu anlatım sayesinde okur daha dinç bir şekilde metnin içine girebilmekte ve akıcılık artmış olmaktadır.

7. Okuduğunuz metinde kişi, zaman ve mekân unsurlarını belirleyiniz.

  • Cevap: Kişiler: Akaki Akakiyeviç, ev sahibi, iş arkadaşları Mekan: İşyeri, sokak, Akaki Akakiyeviç’in kaldığı yer, sokak. Zaman: Geçmiş zaman, şimdiki zaman ve paltosunun çalındığı gece önemlidir.

8. Okuduğunuz metinde o dönem ve ülkenin kültürü, sosyal yaşamı veya evrensel değerlerle ilgili hangi unsurlara ulaşabilirsiniz?

  • Cevap: O dönem yaşanan maddi sıkıntılar ile o dönem insanının yaşamının ne kadar zor olduğunu görmekteyiz. Evrensel değerler olarak kişini yalnızlığı, insanın maddi durumu olmayınca çevresindekilerin alaycı davranışlarını sayabiliriz.

9. Metinde geçen deyimlere örnekler bulunuz. Bu deyimlerin metnin anlatımına nasıl bir katkı sağladığını belirtiniz.

  • Cevap: yoksun kalmasın, canlanıyordu gözünde, demeye kalmadan, laflar gevelerken görüyor..

10. Akaki Akakiyeviç sanki daha bir canlanmış, hayatta bir amacı olan, bu amaç uğruna ne yapacağını, ne edeceğini bilen sağlam karakterli bir insan olmuştu. Yüzünden ve davranışlarından kuşkucu, kararsız, güvensiz, silik, sünepe ne varsa silinip gitmişti. Zaman zaman gözleri bir kor gibi yanıyor, bu da bir yana kafasından son derece gözüpek düşüncelerin geçtiği oluyordu: Gerçekten de yakaya sansar kürkü koyduramaz mıydı acaba? Paltosu üzerine bu türden derin düşüncelere dalması, onu işinde de dalgın yapmıştı. Bir seferinde yazı temize çekerken az kalsın bir yanlış yapıyordu; farkına varmasıyla birlikte basbayağı duyulur bir sesle, “Ah!” diye bağırdı, haç çıkardı.

a) Yukarıdaki parçada koyu tonda yazılmış kelimelerin eş anlamlılarını söyleyiniz.

  • Cevap:

amaç: gaye

tür: cins

sefer: defa

kuşkucu: şüpheli

yüzünden: sebepten

b) Yukarıdaki parçada altı çizili cümlelerde yer alan noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını söyleyiniz.

  • Cevap: Virgül: aynı türden kelimeleri ayırmak için kullanılmıştır. İki nokta: Herhangi bir konuda açıklama yapmak için kullanılmıştır.

c) Okuduğunuz metinden alınan yukarıdaki parçada mecaz ve gerçek anlamlı kelimelere örnekler bulunuz. Bu örneklerin altını çiziniz.

  • Cevap:

Mecaz: kopuk söz kırıntıları , göz kamaştırıcı bir ışık olarak yoksul yaşamını aydınlığa boğan bir mutluluğu yaşadı

Gerçek: Götürüp gömdüler Akaki Akakiyeviç’i, Ertesi gün şiddetli bir hummaya çevirdi hastalığı.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 112 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
love
1
clap
1
unlike
1
angry
0
happy
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!