Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130

Aşağıda manzume ve şiir arasındaki farkları ortaya koyan bir parça okuyacaksınız. Bu açıklamada yer alan bilgilerden hareketle aşağıda verilen numaralanmış metinlerden hangisinin manzume, hangisinin şiir olabileceğini düşünüp tartışınız.

  • Cevap: Bu Şehrin Sokakları metni Şiir, Nazar metni ise Manzumedir.

Nazım biçiminde yazılan, imge ve sanat değeri taşımayan dil ürünlerine verilen ad. Manzumelerde dil, şiirsel bir tat ve çağrışımsal bir özellik taşımaz. Sözcükler genellikle ilk ve temel anlamlarıyla kullanım alanına çıkar. Söyleyiş ve biçim kaygısı güdülmez. Bir bakıma boyutları belli bir nazım parçasıdır manzume. Bu yönden manzumeyle şiiri eşanlamlı kullanmamak gerekir. Şiir ise bilgi aktarmak için yazılmaz. Şiirin aktardığı şey bilgi değil, yaşantıdır. Duygulardan, imgelerden, düşlerden, özlemlerden oluşmuş bir yaşantı birikiminin ürünüdür şiir. Ozanın, okuyucusu için yarattığı okuyucunun paylaşacağı yeni bir yaşantı. Dilin bu bağlamda kullanımıysa yazınsaldır. Manzume ile şiir arasındaki en büyük ayrım burada, dilin kullanımında ortaya çıkar.

BU ŞEHRİN SOKAKLARI
Hangi sokaktan geçsem Pırıl pırıl parke taşları Ayağın değsin yeter Açılır kapısı cümle güzelliklerin Kaldırımlar taş mıdır çimen midir bilinmez Bu şehirde sokaklar seni düşünür Bu sokaklarda evler seninle dolu Bu evlerde huzur bir şarkıdır söylediğin Sen yürürken bir kilim dokunur kilometreler boyunca Düşer kaldırımlara nakış nakış güzelliğin

NAZAR
Soldu, günden güne sessiz, soldu! Dediler hep: “Kıza bir hâl oldu!” Tâ içindendi gelen hıçkırığı, Kalbinin vardı derin bir kırığı. Yattı, bir ses duyuyormuş gibi lâl. Yattı, aylarca devâm etti bu hâl. Sindi sîmâsına akşam hüznü, Böyle, yastıkda görenler yüzünü, Avuturlarken uzun sözlerle,
O susup baktı derin gözlerle. Evi rüzgâr gibi bir sır gezdi, Herkes endişeli bir şey sezdi.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 130 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!