Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134

1. Okuduğunuz metinden alınan “Bu aylar; gerçekten de sakat aylardır.” / “Güneş der ki, sözü kısa keserek” dizelerindeki altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamını metinden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

sakat: vücudunda hasta ya da eksik bir yan bulunan (canlı).

kısa kesmek: sözü uzatmamak, konuyu kısaca anlatmak.

2. Okuduğunuz fablda anlatılanları vurgu ve tonlamanıza dikkat ederek özetleyiniz.

  • Cevap: Fablda sonbahar mevsiminde tedbirli davranıp paltosuyla sokağa çıkan bir adamın sırtındaki paltosunu çıkartmak için rüzgarın yağmurun ve güneşin girdiği tatlı rekabet anlatılmaktadır. Sonunda ise zor değil tatlı yoldan güneş havayı ısıtarak bu mücadeleyi kazanacaktır.

3. Fabllarda bulunan varlıklar gerçek yaşamdaki insan tiplerini yansıtırlar. Okuduğunuz metindeki kahramanlar kimlerdir? Bu kahramanlar toplumdaki hangi tip insanları yansıtmaktadır?

  • Cevap: Bu fablda rüzgar, yağmur ve güneş bu tip kahramanlardır. Rüzgar ve yağmur sert mizaçlı zora başvuran insanları güneş ise tatlı dilli akılcı davranan insanları sembolize etmektedir.

4. Aşağıda verilen fabl parçası ile okuduğunuz Güneşle Rüzgâr adlı metni kahramanlar ve kahramanların özellikleri yönünden karşılaştırınız.

  • Cevap:

Bir tavus kanat değiştiriyormuş.
Alakarga toplamış döküntüleri
Kendi üstüne takmış takıştırmış
Ve gitmiş tavuslar arasına,
Salınıp caka satmaya.
Bir tavus işin farkına varınca
Yanmış bizim alakarga:

5. Edebî metinlerde insan dışı varlıkları insan gibi düşünerek yansıtmaya ve bunları konuşturmaya hangi isimlerin verildiğini söyleyiniz.

  • Cevap: Kişileştirme ( teşhis ) konuşturulurlarsa ise konuşturma ( intak ) sanatına örnektir.

6. Okuduğunuz fablda giriş, gelişme, sonuç bölümleri nasıl düzenlenmiştir? Belirleyiniz.

  • Cevap: Giriş kısmı aslında fabldaki kahramanların ve olayın tanıtıldığı kısım olmuş gelişmede çatışma sonuç kısmında ise fablın çözüldüğü bölümler anlatılmıştır.

7. Okuduğunuz metnin sonunda yer alan “Zorun yapamadığını tatlılık yapar” ifadesinin atasözlerimiz arasında “Tatlı söz can azığı, acı söz baş kazığı.” “Tatlı söz dinletir, acı söz esnetir.” gibi karşılıkları vardır. Siz de bu konu ile ilgili bildiğiniz atasözlerinden örnek veriniz.

  • Cevap:

Tatlı ye, tatlı söyle
Kırıcı, üzücü, incitici konuşmalardan sakın; güzel, hoşa giden bir dil kullan; yerinde ve inandırıcı konuş ki karşındaki memnun olsun; sen de sevil ve sayıl.

Dilin cismi küçük, cürmü büyük
Konuşma organımız olan dil, küçük hacimli bir nesnedir. Küçük olmasına küçüktür ama büyük suçlar onunla işlenir. Kimi zaman sarf ettiği kötü sözler insanın başını belâya sokup felâketini hazırlayabilir.

8. La Fontaine’in “Bir masal iki parçanın bir araya gelmesiyle yapılır: Bu parçalardan biri masalın bedeni, öteki canıdır denebilir. Beden masalın kendisi, can ondan çıkan derstir” ifadesinde anlatılmak isteneni, okuduğunuz metinde gösteriniz.

  • Cevap: Yani bu metinde okuduğumuz hikaye bende fabldan çıkardığımız tatlı dilin her şeyin üstesinden gelebileceği görüşü de ruhtur.

9. Aşağıdaki tabloya okuduğunuz metinden alınan bazı deyimler ve bazı deyim anlamları yerleştirilmiştir. Deyimlerin ve açıklamaların karşılarındaki boşlukları metnin bağlamından hareketle tamamlayınız.

  • Cevap:

10. Okuduğunuz metinden alınan “Bakarsın bir güneş açılır, bir yağmur yağar” cümlesinde virgül, sıralı cümleleri ayırmak için kullanılmıştır. Siz de virgülün bu işlevine metinden bir örnek bularak aşağıdaki boşluğa yazınız.

  • Cevap: “Güneş dağıtır bulutları, can verir ortalığa.”

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 134 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
love
1
clap
1
angry
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!