Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142

Kelimeler söyleniş biçimleri ve ses değerleri bakımından birbirlerinden farklıdır. Kimi kelimeler hareketli, kimileri sert, kimileri duygusal tonda, kimileri ise müzikal oluşları bakımından değerlidir. Bu kelimeler, kendilerine özgü ahenkleri yanında görev aldıkları cümlede, paragrafta veya metinde kullanılışlarına göre diğer kelimelerle kaynaşarak ortak bir ahenk oluşturur. Kelimelerden bir müzik parçası oluşturabilmek için ise ses değerleri bakımından notaya benzeyen kelimeleri, birbiriyle uyumlu olacak ve ahenk oluşturacak şekilde yan yana dizmek gerekir. Çeşitli yollarla cümleye kazandırılan ahenk de bir yazıyı daha etkili duruma getirir.

  • Cevap:

Sevdiğiniz bir fıkrayı manzum olarak yazınız. (Bu konuda daha önce “Okuyunuz” bölümünde verilen fıkralardan da yararlanabilirsiniz.)

  • Cevap:

Varmış Temel diye birisi

Dursunmuş kankisi

Bir gün çıkmışlar yola

Bulmuşlar ölü bir hamsi

Ula temel sana benziyor derken

Bakmışlar ki bu hamsi

Çıkmış Dursun’un akrabasi

Siz siz olun dalga geçmeyin kimseyle

O kişi akraba çıkabilir sizle

Okuduğunuz manzum hikâyeyi kişi, zaman, mekân ve olaylarda istediğiniz değişiklik ve düzenlemeleri yaparak düzyazı şeklinde yazınız. Okuduğunuz manzum hikâye ile düzyazı biçiminde oluşturduğunuz hikâyeyi karşılaştırınız.

  • Cevap: Yolda bir gün Temel ile Dursun yürüyorlarmış. Yerde bir hamsi görmüşler. Dursun Temel’e “Sana ne kadar benziyor? ” demiş ama bir bakmışlar ki hamsinin yanında Dursun yazılı bir etiket varmış.

Yazdığınız metinde aşağıdaki tabloda bulunan başlıklardan hangisi ya da hangileri vardır? Var olanların altındaki boşluklara çarpı işareti (X) koyunuz.

  • Cevap:

Soyut anlam X                Somut anlam X                  Genel anlam X                       Özel anlam X                     Gerçek anlam X
Nicel anlam  X                     Nitel anlam X                 Mecaz anlam X                     Deyim anlam X                 Terim anlam X

Yazdıklarınızı yazım ve noktalama yönünden gözden geçiriniz. Bir metinde yazım kurallarına uymanın, noktalama işaretlerini yerli yerinde kullanmanın metnin daha kolay ve doğru anlaşılmasında etkili olduğunu unutmayınız.

  • Cevap: Yazdıklarımı dilbilgisi yönünden inceleyince çok yanlışım olmadığını gördüm.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 142 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
happy
1
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!