Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 172

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 172

5-8. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

DİKMEN YILDIZI

İnebolu deresinin taşlıkları ve iki tarafı, gece başka bir dünya oluyordu. Kağnı halkaları içine toplanan köy kadınları, kızlar, çocuklar ve ihtiyar erkekler uzun yollara karşı kuvvet biriktirmek için dinlenirlerdi. Yıldızla Beybaba, kafesli hanayın sedirinden onları seyrederek, seslerine kulak verirlerdi. Kâh Beybaba coşardı: – Şu millî cidal içinde köy kadını başlı başına bir tarih ve bir şaheser yaratıyor. – Ilgaz’ı geçerken ne dediydi o kadın?… – Ha! Şu yağmur yağarken mi? Evet, ben Doruk karakolunda şişeye su koymak için inmiştim, hatırladım. Yanında iki üç yaşlarında minimini bir çocuk vardı. Yağmur altında sırılsıklam bir çocuk. Kağnı bozulmuş, iki ihtiyar erkek tamirle uğraşıyor. Bir kadın yere çömelmiş, eteğiyle bir şeyler örtmüş duruyordu. – Bacı! dedim. Eteğinle örtecek başka şey bulamadın mı? – Olmaz! diye eteğini kaldırdı ve zayıf yüzünde parlayan bir çift ateşle gözlerime bakarak ilâve etti: – Sonra patlamaz. Baktım, eteğiyle örttüğü… bir çift top mermisi idi. Yıldız, merdiven kapısının yanında oturan Fatma’ya bakarak: – Bunlar unutulacak mı? dedi. Beybaba kuvvetli bir sesle reddetti: aa- Hayır! Asla! Müebbeden unutulmayacak.

5. Okuduğunuz metinde geçen “- Şu millî cidal içinde köy kadını başlı başına bir tarih ve bir şaheser yaratıyor” cümlesinde altı çizili ifadeyle ne anlatılmak istenmiştir? Aşağıdaki boşluklara yazınız.

  • Cevap: Yani köy kadının yapmış olduğu işlerin mucizevi işler olduğu vurgulanmaktadır. Bu işlerin sanki tarih yazmaya ya da bir daha yapılmayacak şaheserlere benzetildiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

6. Okuduğunuz metnin, yaşanmış bir gerçekliği yansıtıp yansıtmadığı ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap: Bence yaşanmış bir olayı yansıtmaktadır. Çünkü bu ülke Kurtuluş Savaşı yıllarında bir çok zorluğu atlatmayı bilmiştir. Bu ülke kadınları sırtlarında cepheye silah taşımış çocuğundan önce cephaneyi düşünmüştür.

7. Metinde Türk kadını ile ilgili hangi özelliklere ulaşabilirsiniz? Türk tarihinde kahramanlığı ile öne çıkan hangi kadın kahramanları biliyorsunuz? Aşağıdaki boşluklara yazınız.

Cevap: Vefakar, çalışkan, onurlu ve gururludur.

Kurtuluş Savaşı’nda Vatanı İçin Mücadele Eden 9 Kahraman Türk Kadını

Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar) (1884-1964)
Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel) (Ö
Şerife Bacı (Ö.
Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma)
Halime Çavuş
Hafız Selman İzbeli
Gördesli Makbule (1902-24 Mart 1922, Kocayayla/Akhisar)
Çete Emir Ayşe

8. Metinden alınan “Kağnı halkaları içine toplanan köy kadınları, kızlar, çocuklar ve ihtiyar erkekler uzun yollara karşı kuvvet biriktirmek için dinlenirlerdi” cümlesinde isimleri bularak bunları aşağıda boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap: Kağnı, halka, köy, kadın, kız, çocuk, erkek, yol, kuvvet kelimeleri isimdir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 172 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!