Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 183

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 183 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 183

Okuduğunuz metinde geçen “Bizans’a zorla girmeye çalışanları/Nasıl bir hasat bekliyor Bizans’ın dışında anlasınlar!” cümlesindeki altı çizili kelimenin anlamını kullanıldığı cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

Hasat: Hasat, tarladan ekin toplama işine verilen genel ad. Orak ve tırpan gibi el aletleriyle yapılabilen hasat işleminde makineleşme süreci sonrasında traktör ve biçerdöver gibi araçlar da kullanılmaya başlamıştır. Hasat mevsiminin başlangıcı genellikle şenliklerle kutlanmaktadır.

Bizans Düştü metninin, roman veya hikâye türündeki metinlerden farklı okunmasını gerektiren durumları söyleyiniz.

  • Cevap: Roman ve hikaye türleri düzyazı türleridir. Oysa bu metin tiyatro metnidir. Diyaloglarla kurulmuş olan bu metin okunurken karşılıklı sohbet havasına girilmeli vurgu ve tonlamalara en yüksek perdeden dikkat edilmelidir.

Mehmet, Türk askerlerinin surlardan atılmasına nasıl bir karşılık veriyor? Mehmet’in bu tutumuyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: O Bizans imparatoru gibi acımasız davranmıyor. Bütün esirleri serbest bırakıyor. Çünkü Mehmet yıkarak değil yepyeni bir barış ortamında yaparak yapıcı olarak fetih hareketini bitirmek istemektedir. Zor ile değil gönüllülük ile kalplerin fethinden yanadır.

Okuduğunuz metinde Mehmet’in “Bütün atalarımla bütün torunlarımın bakışları benim üstümde şu an. Kazanılması gereken bu zafer hem geçmişini aydınlatacak ulusumun, hem geleceğini.” şeklinde düşünmesinin sebebi nedir? Bu ifadedeki gerçeklere günlük yaşamda dikkat etmek kişiye neler kazandırabilir? Açıklayınız. Metinde geçen benzetmelere örnekler veriniz.

  • Cevap: Çünkü her padişah aslında kendine emanet edilen bir yurdu geliştirmeyi ve sonraki nesillere de örnek bir ihtişam zenginlik ve adaleti bırakma ihtiyacı hissetmektedir.

Diyalog, monolog ve tirada okuduğunuz metinden örnekler gösteriniz.

  • Cevap: Ben daha önce Keşanlı Ali Destanı oyununu okumuştum orada hem diyalog hem monolog hem de tiradlar vardı.

Okuduğunuz metinden hareketle Mehmet’in kişilik özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Mehmet kendine çok güvenen, cesur, merhametli, bilgili, görgülü ve azametli bir padişahtır.

Mehmet’in fethettiği Bizans için “Bizans kurtarılmıştır.” ifadesini kullanması o dönemdeki Bizans’ın sosyal yaşamı ile ilgili size neler düşündürmektedir? Metinden örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Bizans o dönemlerde çürümüşlük içindeydi. İmparator ne yazık ki ağır veriler almakta, halkının dini inanç ve görüşlerine saygı duymamaktaydı. Bu bakımdan o zamanlar İstanbul’un fethi ile Bizans’ın bu çürümüşlüğü de ortadan kaldırılmış oluyordu.

Okuduğunuz metnin bazı bölümlerini değiştirmek isteseydiniz hangi bölümleri değiştirirdiniz? Niçin? Metindeki kişi, zaman ve mekân unsurlarını bularak bunları aşağıdaki şemalara yazınız. Şemalara yazdığınız bu unsurların birbiriyle ilişkisi için ne söyleyebilirsiniz?

  • Cevap:Metin bence gayet başarılı bir metindir. Bundan dolayı da metni değiştirmeyi düşünmezdim.

Kişi: Fatih, imparator, esirler, vezirler
Zaman: 1453 yılları
Mekân: İstanbul

Metnin tema ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin teması Hoşgörü ve başarı iken metnin konusu ise İstanbul’un Fethi’dir.

Edatlar; tek başına anlamı olmayan, sonuna geldiği sözle cümledeki diğer kelimeler arasında ilişki kuran kelime türleridir. Okuduğunuz metinde geçen “Sizler az sonra, İstanbul gibi bir beldeyi alacaksınız;”, “Hamza Bey, gemileriyle deniz surlarının karşısında yer alacak; ok menziline kadar yaklaşarak kemankeşlerin, tüfekçilerin ve topçuların desteğinde, kale duvarlarına merdivenler dayayacak yiğitleri.” cümlelerindeki altı çizili kelimeler birer edattır. Buna göre aşağıda verilen edatları cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

için: Senin için her şeyi yaparım.
göre: Ona göre her şey anlamsız
üzere: Akşam bize gelmek üzere anlaştık.
beri: Dünden beri dişim ağrıyor.
doğru: Sabaha doğru yağmur yağdı.

Okuduğunuz metinden ünlem işaretinin kullanıldığı cümleleri tespit ediniz. Tespit ettiğiniz ünlemlerin hangi durumu veya duyguyu karşılamak için kullanıldığını söyleyiniz.

  • Cevap: “Bizans kurtarılmıştır! “,  “Buyurun, hocam, açtığınız kapıdan!” bu gibi cümlelerde ünlem heyecanı dile getiren cümlelerden sonra kullanılmıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 183 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
confused
1
clap
1
unlike
1
angry
0
happy
0
love
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!