Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 185 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185

Cumhuriyet Dönemi’nde tiyatro türünün gelişimine katkı sağlamış Muhsin Ertuğrul, Afife Jale, Orhan Asena, Haldun Taner, Cevat Fehmi Başkut, Necati Cumalı, Recep Bilginer, Güngör Dilmen, Başar Sabuncu, Turgut Özakman, Nuri Pakdil, Necip Fazıl Kısakürek gibi sanatçılardan en az iki tanesini seçerek biyografilerini araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı yazıp sınıfta paylaşınız.

  • Cevap: Afife Jale, Türk oyuncu. Müslüman-Türk kadınlarının tiyatro sahnesinde yer almasına öncülük ederek Türk tiyatrosunda sembol bir isim olmuştur. İlk defa İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki Apollon Tiyatrosu’nda sahnelenen Hüseyin Suat’ın Yamalar adlı oyununda Emel rolünü canlandırdı. Güngör Dilmen Kalyoncu, Türk oyun yazarı, dramaturg. Tarih ve mitolojiden esinlenerek çağın eleştirişini yapan eserler vermiş bir yazardır. Midas’ın kulakları, Ben Anadolu, Deli Dumrul, Canlı Maymun Lokantası en önemli eserlerindendir.

Aşağıda Haldun TANER’in Keşanlı Ali Destanı adlı eserinden bir bölüm verilmiştir. Eserin tamamını okuyarak tema, konu, dil ve anlatım özellikleri ile ilgili çıkarımlarınızı sınıfta paylaşınız.

Projeksiyon: Dekor: Bir duvar yıkıntısı. Teknisyenler getirip yan tarafa bir elma, bir de armut ağacı korlar. Vakit gece. Uzaktan kurbağa vakvaklan. Zilha duvarın üstüne çıkmış, ayaklarını uzatmış, bir elma kemirmektedir. Ali yandan görünür. Çekingendir. Zilha’yı fark eder. Sokulmaktan korkarak dolaşır… Orda olduğunu belli etmek için öksürür. Islık çalmayı dener. Zilha onu fark etmiştir. Ama aldırmaz. (…) ZİLHA: (Hiç istifini bozmadan) Ne o? İt baytarı gibi ne dolanıyon orda?..ALİ: Hiç, uykum kaçmıştı da biraz. (Bir manda böğürtüsü.) ZİLHA: İyi ya, dolan bakalım. (Kedi miyavlaması.)ALİ: (Kızgın durur, sahne önüne gelir, seyircilere) İçim yanıyor be. Zilha’ya açılacağım. Burda manevi sözler söylenecek. Böyle tıs olur mu ulan! Nutkum büsbütün tutuluyor.(Kulise) Hani ağustosböcekleri, hani bülbül sesi? Şöyle tatlı bir dem çektir bir yol, alırım paçanı aşağı. (Bülbül sesi.) (Orkestraya) Sen de içli bir zurna taksimi döktür arkadaşım. (Dediği yapılır.) (Işık kulübesine) Mavi ışık ver babalık. Ay maytabı, boru mu bu. (Mavi ışık) Ha şöyle…ZİLHA: (Miyavlayan kedi yavrusunu eğilip alarak ve okşayarak) Gel pisi pisi. Gel çocuğum, gel bana sen. ALİ: (Aşırı duygulu bir sesle) Geldiğimden beri uyku girmiyor gözüme. ZİLHA: (Kedi ile oynayarak) Ne oldum delisi oldun, ondandır.
ALİ: Zilha, benlen böyle konuşma.

  • Cevap: Eser Türkiye’de yaşamın zorluğunu , mahalleli olma ve mahallede yaşamak gibi sorunları ele almaktadır. Dil ve anlatım olarak o dönem insanlarının konuşmalarının eserde aynen yer aldığını, sade akıcı ve okuru etkileyen bir dile sahip olduğu söylenebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 185 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!