Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 190

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 190 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 190

Yüzyıllar boyu, İstanbul çevresinde olan korkulu, üzücü ve gülünç hâdiseler Karagöz perdesine yansımış, orada yankılar bulmuştur. Perde, bir mizah dergisi gibi onlara komik ama mânâlı yorumlar katmıştır. Hâdiseler zamanla unutulmuş, yerleri belirsiz olmuş ama hayalcilerin fantastik dünyasında yaşamaya devam etmişlerdir. Karagöz oyunu, Meşrutiyet devrinde Cumhuriyet’in ilk yıllarında oldukça canlılık göstermişse de tiyatro ve sinemanın rekabeti karşısında yavaş yavaş sönmüş, unutulmaya başlamıştır. Bugün Karagöz u yeni bir teknik, yeni tipler, konular ve nüktelerle ihya edecek büyük sanatçılar bekleniyor. Yoksa bu eski Türk oyunu unutulup gidecek yahut başka milletlere mal olacaktır.

Yukarıdaki metinde yer alan bilgileri de göz önünde bulundurarak Karagöz’ü yeniden gündeme getirmek için neler yapılabileceğini düşünüp tartışınız.

    • Cevap: Karagöz oyunlarını oynatacak ustalar yetiştirilmeli, Karagöz oynatanlara devlet maaş bağlamalı, Karagöz oyunlarını yurt içi ve dışında her yerde oynatmalıyız. Reklamlar çekmeliyiz.

Modern tiyatroların oluşmasında geleneksel Türk tiyatrosunun etkisi olmuş mudur? Düşüncelerinizi sınıfta tartışınız.

  • Cevap: Türklerin Orta Asya’dan getirdikleri inançların izleri olduğu gibi, Anadolu’da daha önce yaşamış olan toplulukların kültürlerinin de katkısı vardır. Bu oyunların başlangıçta amaçları zamanla değişmiş olsa bile, Türk köylüsünün bu geleneği sürdürdüğü görülür.

Türk gölge oyunu Karagöz ün tarihçesini araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı yazarak sınıf panosunda paylaşınız.

  • Cevap: Karagöz TÜRKLERİN gölge oyunudur. Bu oyunun, Türklerde orta Asya’daki yaşamlarına kadar uzanan bir geçmişi vardır. Gölge oyunumuza kendi adını verdirebilen Karagöz’ün, en çok sözü edilen söylentilerine göre; Osmanlı Sultanı Orhan Gazi, Bursa şehrini fethetmiş ve kendi adına bir caminin yapılmasını istemiştir.

Bulunduğunuz yerdeki tiyatro binalarını gezip görünüz.

  • Cevap: Bulunduğunuz yerde varsa tiyatro merkezlerini görmeniz gerekmektedir.

Seçtiğiniz bir tiyatro binasında bir oyun izleyiniz. Bu oyundaki dekor, sahne, perde, ışık, müzik, kostüm, oyun vb. ile ilgili izlenimlerinizi konu alan bir yazı yazınız. Hazırladığınız bu yazıyı sınıf panosunda paylaşınız.

  • Cevap: Varsa oyunu izleyip istenilen bilgileri not almanız gerekmektedir.

Görseli verilen Efes Antik Tiyatrosundan hareketle günümüze gelinceye kadar tiyatro sahnelerinde ne gibi değişiklikler olduğunu söyleyiniz.

  • Cevap: Anadolu Türklerinin oluşturduğu tiyatro ise Antik Yunan tiyatrosu gibi belirli bir türün dönüşümünden doğmamıştır. Çıkış noktası kesin olarak bilinmese de Anadolu’da insanların belirli bir mekânda eğlenmek, izleyenleri güldürmek için basit gösteriler düzenledikleri bilinir. Bu gösteriler, genelde taklide dayalı güldürü amacı güden seyirlik oyunlardır. Ancak bu oyunlarda dramatik yön gelişmemiştir. Bu türün zamanla dramatik yönünün gelişmesinde etkili olan faktörler ise yer, soy, imparatorluk, İslam ve Batılılaşmadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 190 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!