Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 212

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 212 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 212

1. Farklı alanlarda başarılı insanların yaşamını anlatan kitapları okumanın kişiye katkısı olacağını düşünüyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Biyografiler, farklı kültürler hakkında öğrenmek, hayatı bir başkasının gözlerinden görmek ve onların başarıları ve başarısızlıklarından öğrenmek için bize yardımcı olurlar. Biyografi okumak, olgu ve olaylara farklı açılardan bakabilmek için oldukça etkili bir yöntem.

2. POPE (Pop)’un “İnsanlığı incelemenin en uygun yolu, insanı incelemektir.” sözü ile ilgili düşüncelerinizi sınıfta sözlü olarak paylaşınız.

  • Cevap: Eğer böyle yaparsak, her bir yerdeki her kişinin eşsiz olduğunu ve ayrıca erkeklerin kadınlardan, yaşlı insanların da gençlerden farklılık gösterebileceğini fark eder her insanın özel olduğunu ve bütün insanların da insanlığı oluşturduğunu görürüz.

Halit Ziya Uşaklıgil’in doğum yılı olarak birbirinden farklı yıllar gösterilir. Kendisi bu yanlışlıkların önüne geçmek için asıl doğum yılının 1868 olduğunu belirtmiştir. İstanbul’da doğan yazarın ailesi Uşaklı olup sonradan İzmir’e yerleşmiştir. Babası Hacı Halil Efendi, halıcılıkla uğraşan dedesi tarafından İstanbul’daki bir şubenin başına gönderilmiştir. İlköğrenimine “Mercan mahalle mektebi”nde başlayan Halit Ziya, okulun uzak oluşu kendisinin de evlerinin karşısındaki “sübyan mektebi”nden daha çok hoşlanışı yüzünden oraya geçip bir yıl okuduktan sonra Fatih Askerî Rüştiyesi’ne girmiştir. Okuma tadını geceleri Hacı Halil Efendi’nin evinde toplanan dostlarına gazete, edebiyat tadını da Âşık Garip, Leyla ve Mecnun, Kerem ile Aslı gibi öyküleri okuyarak almaya başlamıştır. Öğrenciliği sırasında, yayımlanan yapıtları ile Namık Kemal ve Abdülhak Hamit’i tanıdığı gibi, babasıyla birlikte gittiği Gedikpaşa tiyatrosunda izlediği oyunlar da kendisinde tiyatroya karşı ilgi uyandırmıştır. (…) Bu sırada şiire merak saran ve şiirin düzyazıyla da yazılabileceğini savunan Halit Ziya, “Aşkımın Mezarı” adlı mensur şiirini basılması için Tercüman-ı Hakikate Muallim Naci’ye gönderir. Şiirinin, Muallim Naci’nin “Mezarda aşk aramak, ölüde can aramaya benzer” biçiminde sert bir eleştirisiyle yayımlanması onu çok üzer. Bu eleştiriyle birlikte kendisine doğru yolu gösterenler olarak söz ettiği iki yakınının onu şiir yazmaktan caydırmaya çalışması şiiri bırakmasında etkili olmuştur. (…) Bir yandan da kitaplığını zenginleştirerek Goncourt Kardeşler, Daudet, Stendhal, Balzac gibi batı edebiyatının tanınmış yazarlarını okumayı sürdürür. Okuduğu yapıtları gören, Alman palamut tüccarının, babası Hacı Halil Efendi’yi yönlendirmesiyle Halit Ziya İstanbul’a gönderilir. İstanbul’da edebiyat ve basın çevresi onu düş kırıklığına uğratır. Tercüman-ı Hakikat basımevinde Muallim Naci ile tanışan yazar, yine aynı yerde Ebüzzi- ya Tevfik’i tanır. Onun, kendisinden külliyatı için kitap hazırlamasını istemesi moralini yükseltir. İstanbul’a bir Fransız edebiyatı tarihi yazmak hevesiyle gelen Halit Ziya bu konuda, yaptığı toplantılara katılmaktan hoşlandığı Abdülhalim Memduh’tan da destek alır. Kitabın basılması için başvurduğu Arakel Efendiden gelen yanıt üzerine “Garpten Şarka Seyyale-i Edebiye” adını alacak kitabın giriş kısmını hazırlayıp bırakarak annesinin hastalığı nedeniyle İzmir’e döner. Arakel’in kitabı kendi kendine basıp göndermesine sinirlenerek yazdığı bir mektup üzerine edebiyat tarihinin basılması yarıda kalır.
İstanbul’dan döner dönmez, “İzmir Rüştiyesi”nde Fransızca öğretmenliğine, kısa bir süre sonra da Osmanlı Bankası’nın İzmir Şubesine memur olarak atanır (1885). Aynı yıl İzmir valisi Halil Rıfat Paşa’nın İstanbul’dan izin almasıyla arkadaşı Tevfik Nevzat’la birlikte Hizmet ve Ahenk gazetelerini kurarlar. Yaşları uygun olmadığı için il basımevi baş dizgicisi Şerif Efendi imtiyaz sahibi olur. Hayri Bey (Rusçuklu Hayri imzası ile) ve Mahmut

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 212 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!