Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 217

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 217 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 217

Okuduğunuz metin Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Anılar Düşünceler adlı eserinden alınmış bir otobiyografi örneğidir. Ümit Yaşar, bu metinde kendi hayatının, doğumundan otobiyografisini yazdığı döneme kadar olan safhalarını anlatmıştır. Öz yaşam öyküsü de denilen otobiyografi bir sanatçının ya da kişinin kendi hayatını kendisinin anlattığı yazılardır. Otobiyografiler I. kişili anlatımla oluşturulur. Otobiyografilerde sadece nesnel bilgilere değil kişinin yaşantısını belirleyen birçok olaya, o olayın yarattığı duygulara, farklı yaşantı ve kişilerin bıraktığı izlere yani o kişinin yaşamıyla ilgili duygusal ve düşünsel ayrıntıları içeren bilgilere de ulaşılır. Bu metinlerde yazarın merkezi kendisidir, kendi yaşamı ve başından geçen olaylardır. Yazar aynı zamanda metnin anlatıcısı ve başkişisidir. Her şey onun bakış açısıyla, onun izlenimleriyle aktarılır. Otobiyografi ile biyografi birbirine benzeyen türler olsa da aralarında farklılıklar vardır. Otobiyografi kişinin, hayatını kendisinin anlattığı bir tür iken biyografi tanınmış bir kişinin hayatını başkasının anlattığı türdür. Dolayısıyla biyografide III. kişili anlatım hâkimken otobiyografide I. kişili anlatım kullanılır. Otobiyografide kişi kendi hayatını ele aldığı için anlatım daha özneldir.

1. Okuduğunuz metinden alınan “Sonra işlerim bozuldu, uzun bir süre işsiz kaldım, hayli sıkıntı çektim.” ve “Bu sözüm doğruluğunu ve tazeliğini hâlâ muhafaza ediyor” cümlelerinde altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamını kullanıldığı cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

işler bozuldu: İşinden zarar etmeye başlamak.

muhafaza etmek: (bir şeyi) olduğu gibi tutmak, korumak, saklamak.

2. Okuduğunuz metinden anlatıcının şiiri ve şairliği ile ilgili sözlerini tespit ediniz. Bu sözlerden yola çıkarak anlatıcının sanatıyla ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: “Baştan başa şiirdir benim hayatım, şiirdir ve aşktır.”, “İlk şiir denemelerime 10-11 yaşlarımda başladım. O zamanki çocuksu denemelerim Eskişehir İnkılâp İlkokulu’nun Yankı adındaki duvar gazetesinde çıkmıştı.” “Hayatımdan şairliğimi alıp çıkarırsanız
    geriye önemli bir şey kalmaz. Öylesine tutkunum şiire,” demiştim” sözlerinden hareketle şairin şiiri hayatının merkezine koyduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 217 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!