Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 222

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 222 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 222

Biyografi yazmak, birtakım hazırlıklar gerektirir. Önce biyografisi yazılacak kişiyle ilgili bilgilerin bulunduğu kaynaklar, belgeler saptanır. Bu konu ile ilgili olarak kişinin mektuplarından, günlüklerinden, anılarından yararlanılabilir. Biyografisi yazılan kişiyi tanıyanlardan, eş ve dostlarından bilgi alınarak yetiştiği ortamı oluşturan koşulları anlamak ve metne yansıtmak kişinin yaşam öyküsünü bütün boyutlarıyla anlatmak için önemlidir. Belgelerden yararlanılması, gerçeklere bağlı kalınması biyografiye belgesel bir boyut kazandırır. Otobiyografi ise biyografinin bütün niteliklerini taşımasına rağmen anlatıcının farklı olması yönüyle biyografiden ayrılır. Biyografi ve otobiyografi yazarken açıklık, akıcılık, duruluk, yalınlık, öznellik ve nesnellik gibi anlatım özelliklerini göz önünde bulundurmak yazınızı daha etkili kılacaktır. Buna göre açıklık anlatımın yargıyı açıkça ifade etmesi, duruluk anlatımda gereksiz ek, kelime veya kelime grubunun bulunmaması, yalınlık anlatımın süsten uzak olması, öznellik yargının kişiden kişiye değişkenlik göstermesi, nesnellik ise yargının herkes için geçerliliğinin aynı olmasıdır.

Otobiyografinizi ve belirlediğiniz bir kişinin biyografisini yazınız. Aşağıdaki soruları yazdığınız metinlerden hareketle cevaplayınız.

  • Cevap:

AZİZ SANCAR ( BİYOGRAFİ ÖRNEĞİ )

1997 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri’nde Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill Sarah Graham Kenan Biyokimya ve Biyofizik Programı’nda görevli Prof. Sancar, son 20 yıldır DNA onarımının pek çok parçasının tanımlanmasında kullanılan biyokimyasal yaklaşımlara yaptığı öncülükle tanınıyor.[4] Mehmet Özdoğan ile birlikte ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilen ilk Amerikalı Türk olarak tanınır. Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır. Aziz Sancar’ın geliştirip ismini koyduğu “maxicell” tekniği ile buluşunu yapıp ismini koyduğu “excinuclease/excision nuclease” enzimi terimleri Oxford Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Sözlüğü’ne girmiştir.

SÜLEYMAN RAMİZ ( OTOBİYOGRAFİ ÖRNEĞİ )

Ben Süleyman Ramiz. 12 Mart 2006’te doğmuşum. İlk okul ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudum ve hala lise 1’e gidiyorum. Aslen Ankaralıyız. Babam memur annem ev hanımı. Üç kardeşiz. Gezmeyi ve ailemle piknik yapmayı, arkadaşlarımla sinemaya gitmeyi çok seviyorum. Şimdilik kısa ömrümün özeti bu kadar.

Yazdığınız biyografi ve otobiyografi arasındaki farklılıkların sebepleri nedir?

  • Cevap: Birinde bir başkasının otobiyografide ise kendi yaşamımı anlattım.

Yazdığınız metinlerde hangi anlatım türlerini kullandınız? Niçin?

  • Cevap: Açıklama, öyküleme ve betimleme ile sayısal verilerden yararlanmayı kullandım.

Yazdığınız metinlerin içeriğinin belirlenmesi ve düzenlenmesinde neleri göz önünde bulundurdunuz?

  • Cevap: Okuru sıkmayacak ona bilgi verecek bilgi verirken eğlendirecek bir dili kullanmayı tercih etmeye çalıştım.

Yazdığınız metin için biyografik bilgi edinmek amacıyla basılı kaynaklardan ve internetten yararlandınız mı? Bu kaynakların güvenilirliğini kontrol ettiniz mi?

  • Cevap: Yararlandım. Özellikle Aziz Sancar ile ilgili biyografi yazarken evvelcevap ödev sitesinden faydalandım. Çünkü bu sitede aradığım her şeyi bulabiliyorum.

Yazdığınız metinlerden yalın, duru, açık, nesnel, öznel cümleye birer örnek bularak altını çiziniz.

  • Cevap: Ben Süleyman Ramiz. 12 Mart 2006’te doğmuşum.(nesnel yalın cümle örneği ) Gezmeyi ve ailemle piknik yapmayı, arkadaşlarımla sinemaya gitmeyi çok seviyorum (öznel ve açık bir cümle örneği)

Yazdıklarınızı yazım ve noktalama yönünden gözden geçiriniz. Bir metinde yazım kurallarına uymanın ve noktalama işaretlerini yerli yerinde kullanmanın metnin açık ve anlaşılır olmasındaki etkisini unutmayınız.

  • Cevap: Yazılarımı incelediğimde herhangi bir yanlışın olmadığını gördüm.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 222 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!