Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 254

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 254 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 254

1. Okuduğunuz metinden alınan “Basilica’nın önünde bin yüz yıldan beri insan kaynıyor. Sol yandaki çan kulesinden bir tunç çekiç her saat başı gökyüzüne ölümsüz bir zamanı mıhlar gibi.” cümlelerindeki altı çizili kelimelerin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

kaynamak: (sıvılar için) sıcaklığı belli bir dereceye erişince buhar durumuna geçerek fokurdamaya başlamak.

mıhlamak: bir kimseyi ya da bir şeyi yerinden ayrılamaz, kımıldayamaz duruma getirmek.

2. Okuduğunuz metne göre yazarın Venedik’i görür görmez sevmesinin nedeni nedir?

  • Cevap: Sokaklar günlük güneşlik ve sokaklar aydınlık, ferahmış. Daha otele varmadan bütün dünyanın değiştiğini görmesi de bu kenti çok sevmesini sağlamış

3. Metinde Venedik’le ilgili hangi özelliklere yer verilmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Meydanları, su kanalları, şehrin kültürel ve mimari dokusu, insanlarının yapısı, bir turiste nasıl ilgi ve saygı gösterdikleri üzerinde durulmuştur.

4. Yazar, Rilke’nin sözünü niçin kullanmıştır? Rilke bu sözüyle ne anlatmak istemiş olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü bu şehirde biri düş, biri gerçek iki şehir, sularda yan yana yaşıyormuş. Rilke’nin bu sözü de bu görüşü desteklediği için kullanılmıştır.

5. Okuduğunuz metinde kullanılan anlatım biçimlerini ve düşünceyi geliştirme yollarını belirleyip bunları aşağıdaki şemaya yazınız.

  • Cevap:

ANLATIM BİÇİMLERİ: Öyküleme, betimleme, açıklama

DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI: Örnek gösterme, sayısal verilerden yararlanma, alıntı yapma

6. Okuduğunuz metnin tarafsız bir bakış açısıyla kaleme alındığını söyleyebilir misiniz? Niçin?

  • Cevap: Hayır, çünkü yazar metni oluştururken kendi kişisel yorum ve görüşlerine de metinde yer vermiştir. O yüzden de öznel bir çok yargı taşımasından dolayı objektif diyemeyiz.

7. “Geziye çıkmadan önce gidilecek, görülecek yerler hakkına yazılar okumak, harita ve resimler incelemek oraları daha iyi tanımamızı sağlar.” bilgisini göz önünde bulundurduğunuzda okuduğunuz metnin böyle bir işlevi olduğunu söyleyebilir misiniz? Niçin?

  • Cevap: Bence görüyor. Çünkü bu metin sayesinde bir gün Venedik’e gidersek nereleri gezeceğimizi nerelerin ne tür özelliği olduğunu rahatça görebilmekteyiz.

8. Okuduğunuz metinden alınan “Daha otelimize varmadan dünyayı değişmiş buldum birdenbire.” cümlesi yükleminin türüne göre fiil, yükleminin yerine göre devrik, anlamına göre olumlu, yapısına göre birleşik bir cümledir. Siz de metinden alınan aşağıdaki cümlelerin çeşitlerini verilen başlıklar doğrultusunda boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap

9. Okuduğunuz metinden alınan “İşte bir anda ayrıldım hepsinden” ve “Eski kilisenin mozaikleri nasıl parıldıyor altın altın…” cümlelerindeki altı çizili kelimelerde meydana gelen ses olaylarının isimlerini söyleyiniz. Metinden bu ses olaylarına benzer örnekler bularak bulduğunuz örneklerin altını çiziniz.

  • Cevap:

ayrıldım: ayırıl-mak: ı sesi düşmüş, ünlü düşmesi vardır.

parıldıyor: parıldı+yor: bileşik zamanlı bir fiil türemiştir.

duyuruyorlardı: duyuruyor+dı bileşik zamanlı bir fiil türemiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 254 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!