Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 268

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 268 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 268

Okuduğunuz metinden alınan “Artık birini işe alırken, mesleki donanımı kadar, sosyal donanımına da bakıyorlar ki hiç de haksız sayılmazlar.” cümlesi “Kişinin meslek yaşamında tercih edilen bir kişi olması için kuşkusuz sosyal yeterlilik en az akademik yeterlilik kadar gereklidir.” biçiminde ifade edilebilir. Siz de metinden alınan aşağıdaki cümlelerin yakın anlamlısını bularak altlarında boş bırakılan yerlere yazınız.

> Ne kadar çok hobiniz varsa, o kadar zenginsiniz derler.

  • Cevap: Oysa her keseye ve her zaman dilimine uygun hobiler var, yeter ki isteyelim.

> Sanki hiç hobisi olmayanlar, daha bir mutsuz gibi!..

  • Cevap: İnsanı yaşama bağlayan, hayatı yaz kış demeden keyifli hale getiren argümanlardan biri de hobiler. Ne kadar çok hobiniz varsa, o kadar zenginsiniz derler.

> Çünkü artık hiç kimse ne amir ne de çalışan olarak turşu satan surat istemiyor…

  • Cevap: Artık birini işe alırken, mesleki donanımı kadar, sosyal donanımına da bakıyorlar ki hiç de haksız sayılmazlar.

Aşağıdaki cümleler okuduğunuz metinden alınmıştır. Bu cümlelerdeki altı çizili kelimelerin bitişik yazılma gerekçelerini söyleyiniz.

Farkında mısınız, bu kış sanki biraz uzadı.
Yüzünü göstermesi ile kaybolması, kahve molası kadar kısa.
Yani karamsarlığımız iki katına çıkabilir.

  • Cevap:

biraz: Biraz kelimesi isimlerin önüne getirildiğinde belgisiz sıfat, fiillerin önüne getirildiğimde ise zaman zarfı olur.

kaybolması: Kaybolmak kelimesi yitmek anlamına gelir. Özgün biçimleri tek heceli bazı Arapça kökenli kelimeler etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle birleşirken ses düşmesine, ses değişmesine veya ses türemesine uğradıklarında bitişik yazılır. Bu kelime genellikle kayıpolmak şeklinde yanlış yazılmaktadır.

çıkabilir: -ebilmek yardımcı fiili ile yapılan birleşik kelimeler bitişik yazılırlar.

8. Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki cümlelerde kullanılan noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını verilen boşluklara yazınız.

Böylesine içe kapanmamıza neden olan havalar mı yoksa dünyanın gidişatı mı?

  • Cevap: Soru anlamı taşıyan cümlelerin sonuna soru işareti konulur.

Eğer öyle ise hepten yandık!

  • Cevap: Heyecan veya şaşırma gibi duyguları belirten ifadelerden sonra ünlem işareti kullanılır.

ABBAS GÜÇLÜ: 1957de Ankara’da doğdu. Liseyi bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde eğitim gördü. 1983’te Milliyet’te çalışmaya başladı. Hâlâ Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yapan Abbas Güçlü, aynı zamanda bu gazetenin eğitim editörüdür. Radyo ve televizyon sektöründe eğitim programları yaptı. Kendisiyle özdeşleşen Abbas Güçlü ile Genç Bakış adlı programla birçok ödül aldı. % 100 Başarı İçin Güçlü Eğitim adlı bir kitabı da bulunan yazar, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde “Temel Gazetecilik”, İstanbul Üniversitesinde “Araştırmacı Gazetecilik” dersleri vermiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 268 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!