Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 305

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 305 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 305

Kişiler, yasalar karşısında hakkını aradığı ölçüde çağdaştır. Çünkü, her insanın çeşitli alanlarda bilgi birikimi vardır. Kişi, bu birikimi sosyal alanda görev alarak kullanır. Böylece de topluma, devlete ve kendisine yararlı bir birey olmak isteğini gerçekleştirir.

Uygar insan, çevresine karşı sürekli bir ilgi duyar. Bu ilgi, insanın sosyal olaylara karşı duyarlılığının bir göstergesidir. Çağdaş toplumların oluşmasında, bireylerin sorumluluk duygusunun payı çok büyüktür. Sorumluluk duygusuna sahip bireylerin oluşturduğu toplumlar, uygar ve gelişmiş toplumlardır.

Sorumluluk bilincine sahip olan kişiler, çevresinde gördüğü çeşitli eksikliklerden, yanlışlıklardan, hatta haksızlıklardan rahatsızlık duyarlar. Bu tür olumsuzlukların giderilmesi için resmî kurum veya kuruluşlar nezdinde yazılı girişimde bulunurlar.

Yukarıdaki metinden de yararlanarak dilekçe hakkının kullanımının toplumsal yaşamın gelişimine etkisi üzerine düşünüp tartışınız.

  • Cevap: Dilekçe hakkı, bireylerin, kişisel veya kamusal konularla ilgili dilek ve şikâyetlerini resmi kuruluşlara sunabilme hakkıdır Hemen belirtmek gerekir ki dilekçenin bir şekil şartı bulunmamaktadır. Ancak ilgili makamın ve talebinizin anlaşılır olması dilekçenize verilecek cevap bakımından önem arz etmektir.

Geçmişte dilekçeye “arzuhal”, dilekçe yazan kişiye “arzuhalci” denirdi. Arzuhal ve arzuhalci kavramları; o dönemlerde türkü, hikâye, roman gibi birçok edebî türde geçmiştir. Geçmişten günümüze dilekçenin ne gibi değişikliklere uğradığını araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı sınıf panosunda paylaşınız.

  • Cevap: Dilekçe bir dileği bildirmek için resmî makamlara sunulan, imzalı ve adresli, pullu veya pulsuz yazı. Osmanlı İmparatorluğu’nda istida ve arzuhâl adıyla bilinmekte olup memuriyet, maaş, rütbe, vb. istekler için kullanılmıştır. Elkab yazılır; mühür ve imza konulması ise serbesttir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 305 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!