Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31

4-7. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

TÜRK KÖYLÜSÜ

Topraktan öğrenip kitapsız bilendir,
Hoca Nasreddin gibi ağlayan
Bayburtlu Zihni gibi gülendir.
Ferhad’dır,
Kerem’dir,
ve Keloğlan’dır.
Yol görünür onun garip serine,
analar, babalar umudu keser.
kahpe felek ona eder oyunu.
Çarşambayı sel alır,
bir yâr sever el alır,
kanadı kırılır çöllerde kalır,
ölmeden mezara koyarlar onu.
O, “Yunusu biçâredir baştan ayağa yâredir,” ağu içer su yerine.

4. Nâzım Hikmet’in, bu şiirinde “Hoca Nasreddin, Ferhat, Kerem, Keloğlan, Yunus Emre…” gibi isimlere yer vermesinin şiirin içerik ve anlatımını nasıl etkilediğini aşağıda boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap: Nazım Hikmet kendi görüşlerini şiirinde önemli kültürel değerlerimiz olan Nasrettin Hoca, Kerem ile Ferhat, Keloğlan ve Yunus Emre üzerinden vermesi okurda daha iyi duygular ve anlayışlar yaratır. Bu anlamda bu örneklerin kullanılması değerlidir.

5. Siz olsaydınız şiirin içeriğini de göz önünde bulundurarak bu şiire başka hangi isimleri eklemek isterdiniz? Nedenleriyle birlikte aşağıda boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap: Ben olsam Kavuklu ile Pişekar, Meddahlar, Karagöz ve Hacivat’ı da eklerdim. Çünkü bu isimler de Türk köylüsünün sevdiği benimsediği önemli kültürel isimler değerlerimizdir.

6. “Şairin ait olduğu toplumun yaşamı, dili, kültür ve edebiyatı eserine az ya da çok yansır” Bu düşünceyi açıklayan görüşlerinizi şiirden örneklerle destekleyerek aşağıya yazınız.

  • Cevap: Özellikle Türk köylüsünün nereden öğrendiği ile ilgili dizeler aslında şairin köylüyü tanıdığı içinden geldiği sosyal toplulukları etkili anlatma gücüne sahip olduğunu göstermesi bakımından önemlidir.

7. Şiirde yer alan “umudu kesmek, oyun etmek, kanadı kırılmak, ölmeden mezara koymak.” gibi ifadelerin kullanılmasından yola çıkarak dil, kültür ve edebiyat arasındaki ilişkiyle ilgili düşüncelerinizi aşağıda boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap: Dil ile dil içinde yer alan o topluma ait olan söz grupları yani deyimler hem toplumun hem dilinin zenginliğinin göstergeleridir. Bu bakımdan deyim ve atasözlerinin kullanımı şiirin anlamını kuvvetlendirmektedir diyebiliriz.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
love
3
angry
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!