Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 41 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41

8. Türemiş kelimeler, kelime kök ve gövdelerine yapım ekleri getirilerek oluşturulan, yeni anlam kazanan kelimelerdir. Bahar Yağmur adlı metinden alınan “Fakat sonra bir gün, hınçlı yağmurlardan sonra yine bir gün bu ağaçlar, çiçeklenir, çayırlar titreşerek serpilirler; yeni bir hayat, bir canlılık titreyişi, bir emel tazeliği gelir.” cümlesindeki altı çizili kelimeler isim veya fiil köklerine getirilen yapım ekiyle türetilmiştir. Siz de okuduğunuz Mehlika Sultan ve Bahar Yağmuru adlı metinlerden türemiş kelimelere örnekler gösteriniz.

  • Cevap:

sevda kelimesinden sevdalı kelimesi türemiştir.

yol kelimesinden yolcu kelimesi türemiştir.

korku kelimesinden korkulu kelimesi türemiştir.

9. Aşağıdaki cümle okuduğunuz Bahar Yağmuru adlı metinden alınmıştır. Cümlede belirtilen noktalama işaretlerinin cümledeki kullanım amaçlarını aşağıdaki şemalara yazınız.

  • Cevap:

Virgül Nedir?

Noktalama işaretleri, yazının doğru tonlama ve vurgularla verilmek istenen anlatımı en doğru şekilde yapmaya yardımcı olmaktadır.

Nokta (.)

Cümlenin sonuna konur.

İki Nokta (:)

Kendisiyle ilgili örnek verilecek cümlenin sonuna konur

10. Okuduğunuz metinden alınan “Gittiler görmeğe Kaf dağlarına” dizesindeki “görmeğe” kelimesinin yazımı günümüzdeki kullanımından farklıdır. Siz de metinden buna benzer örnekler bulunuz. Bulduğunuz örnekleri söyleyiniz.

  • Cevap:

rü’ya: günümüzde rüya şeklinde yazılmaktadır.
çepçevre : günümüzde çepeçevre şeklinde yazılmaktadır.

YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958): Üsküp’te doğdu. İlköğrenimini İstanbulda Vefa Lisesinde tamamladı. Paris’e giderek Fransızcasını ilerlettikten sonra Siyasal Bilgiler Fakültesine girdi. Paris dönüşü İstanbulda üniversitede görev aldı. Ardından milletvekilliği ve büyükelçilik gibi görevlerde bulundu. Avrupa dönüşünde yazdığı gazel ve şarkılarıyla tanınan sanatçı, Doğu ve Batı’yı kaynaştırdığı neoklasik şiirler de yazdı. Duygu, düşünce ve hayali ustalıkla kaynaştıran şair, pek çoğuna hikâye karakteri verdiği lirik-epik şiirlerinin konularını aşk, tabiat, deniz, ölüm ve sonsuzluktan aldı. İç ahengi her şeyden üstün tuttu. Bu durum, Ok şiiri dışındaki bütün şiirlerini aruzla yazmasına neden oldu. Sanatçının Kendi Gök Kubbemiz, Eski Şiirin Rüzgâriyle, Rübâiler ve Hayyam Rübâilerini Türkçe Söyleyiş şiir; Aziz İstanbul, Eğil Dağlar, Siyasî ve Edebî Portreler, Edebiyata Dair, Çocukluğum, Gençliğim, Siyasî ve Edebî Hâtıralarım düzyazı biçimindeki eserlerinden bazılarıdır.

Türk edebiyatında manzum eser veren (Mehmet Âkif Ersoy, Orhan Veli Kanık, Tevfik Fikret vb.) sanatçılar ile mensur eser veren (Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf, Yakup Kadri Karaosmanoğlu vb.) sanatçılardan ikisinin biyografisini araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı yazarak sınıf panosunda paylaşınız.

  • Cevap:

Mehmet Rauf:

12 Ağustos 1875’te İstanbul’da doğdu. 23 Aralık 1931’de yine İstanbul’da yaşamını yitirdi. Türk edebiyatında psikolojik roman türünün ilk örneklerinden olan “Eylül” isimli romanıyla tanınır. İlk ve orta öğrenimini İstanbul Balat’taki mahalle mektebiyle, Soğukçeşme Askeri Rüşdiyesi’nde yaptı. Bahriye mektebini bitirdi, deniz subayı oldu. 1894’te staj için Girit’e, 1895’te Kiel kanalının açılış töreni için Almanya’ya gönderildi. Trabya’da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. Üç kez evlendi. 1908’den sonra bahriyeden ayrılarak sadece yazarlık yaptı. 1908-1909 arasında “Mehasin”, 1923-1924 arasında “Süs” adlarında iki kadın dergisi yayınladı. Bir süre ticaretle uğraştı. Yaşamının son yıllarını yoksulluk içinde geçirdi.

Halit Ziya Uşaklıgil:

Birçok edebi türde eser vermesine rağmen asıl ününü romanlarda bulmuştur.

Sanatlı bir söyleyişi, iyi bir gözlemciliği vardır.

Romanlarında üst tabakanın hayat özelliklerini işlemesine rağmen hikâyelerinde sıradan insanları işlemiştir.

Realizm ve natüralizmi benimsemiştir.

Eserleri teknik açıdan kuvvetlidir, bu yönüyle romancılığımızın üstadı sayılır.

Şiirleri düz yazıya oldukça yakındır.

Eserleri: Aşk-Memnu, Mai ve Siyah, Kırık Hayatlar, Bir Ölünün Defteri, Aşka Dair, Kâbus…

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 41 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
confused
0
happy
0
clap
0
love
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!