Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52

Aşağıdaki parçada boş bırakılan yerlere düşüncenin akışına göre kutucuklardaki kelimelerden uygun olanlarını getiriniz.

  • Cevap:

öğretici ana düşünce anlatım biçimi öğretme edebî metin edebiyat hissettirme bilimsel okuyucu doğrudan anlatım

Metin kendi alanında her şeyi anlatmaz, her metin kendinden daha geniş bir sistemin yapıcı unsurlarından biridir. Bir metnin tamamında her şeyi anlatmaya kalkışmak hiçbir şey anlatmamaktır. Metinde ayrıntılar bir tarafa bırakılıp asıl olanı, farklı olanı öne çıkarmak amaçlanır. Anlam ve estetik ile ilgili değerlerin okuyucu ile metin arasındaki kültür, zevk ve anlayış birliği yardımıyla anlaşılması gerektiği düşünülmelidir. Bunlar aynı zamanda anlam birlikleri arasında bütünlüğü de sağlarlar. Her metnin kendine özgü anlamı, anlatım biçimi ve sesi vardır. Bazı metinler öğretmeyi, kimileri sezdirip hissettirmeyi amaçlar. Makale, deneme, anı, gezi yazısı, fıkra vb. türler öğretici metin iken hikâye, roman, masal, mesnevi vb. türler edebi metin örneğidir.

Aşağıda harflerle verilen terimleri rakamlarla verilen tanımlar ile eşleştirerek harfleri rakamların yanındaki yay ayraçların içine yazınız.

  • Cevap:

Terimler
a. Metin
b. Göstermeye Dayalı Metin
c. Edebî Metin
ç. Öğretici Metin
d. Manzum Anlatım
e. Mensur Anlatım

Tanımlar
I. Kelimelerin düzyazıdan ayrı bir düzenle ölçülü ve ahenkli bir biçime konulması. (d)
II. Okumaya konu olan, basılı ve yazılı, anlam ve anlatım bütünlüğü bulunan her şey. (a)
III. Oluşturduğu kurgusal dünya ile bir sanat etkinliği ortaya koyan sözlü ve yazılı ürünler. (c)
IV. Düzyazı hâlinde olan anlatım. (e)
V. Okuyucuya ya da dinleyiciye bilgi vermek amacıyla yazılan, dil ve yapının da bu amaç doğrultusunda düzenlendiği metinlerdir. (ç)

Roman, şiir, hikâye ve oyun gibi edebî nitelikteki metinleri okurken farklı bir okuma konumuna geçeriz. Çünkü onların sunduğu dünya, dış dünyanın gerçekleriyle ilintili olsa da günlük hayatta tanıdığımız nesneler dünyasına ait değildir. Sözcükler bile günlük dilin sınırları dışına çıkarak farklı anlamlar yüklenmişlerdir. Fizikî dünyanın sunduğu koşullar ve olanaklarla sanatın dünyasının sundukları birbirinden farklıdır.

Bu parçadan hareketle edebî eserlerde kullanılan dil ile ilgili özellikleri belirleyerek aşağıdaki boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap: Günlük hayatımızda kullandığımız dil, alışılmış belli başlı anlam yükleriyle dolu kelimelerden ve bu kelimelerin alışılmış söz dizimi kalıplarından oluşur. Ancak yoğun duygu ve coşkular her zaman günlük dildeki kelimelerle ifade edilmez. Çünkü günlük dilde sözcükler ve ifade kalıpları, çok kullanılmalarından dolayı yıpranırlar, canlılıklarını yitirirler. Sanatçının güçlü bir anlatıma ulaşmak için kelimeyi yeniden canlandırması, ona günlük dildekinden farklı anlamlar yüklemesi gerekir. Bu bakımdan edebî eserlerde kullanılan dil, günlük dil kullanımlarından farklılık gösterir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 52 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
love
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!