Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54

Aşağıdaki 9-16. soruları harfler ile gösterilen parçaları okuyarak cevaplayınız. Cevaplarınızı soruların yanında verilen harflerden birini veya birkaçını kodlayarak veriniz.

  • Cevap:

A Valide Hanı yakınlarında bir kıraathanede atını durduran Bünyamin, hayvanını bağladıktan sonra taburelerden birine çöktü ve kendisine bir kahve söyledi. Oturduğu yerde uzun uzun düşünmesine rağmen karar vermekte zorlanıyordu. O an, eğer isterse, arzu ettiği her yere gidebilirdi. Öte yandan, her ne kadar kandırıcı görünse de sırlarla dolu bir dünya da vardı. Orada kendini güven içinde hissetmemesine rağmen, Ebreheye ait olan bu dünya merak duygusunu kamçılıyor, düşgücünü kanatlandırıp ona sahte bir özgürlük duygusu veriyordu. Bir karara varabilmek için babasının atlasını bu yüzden açmak zorunda kaldı ve “hayatını öne sürüp, sırrı bulmak için yola çıktı ” cümlesini okudu. Sanki denizin derinliklerine dalacakmış gibi derin bir nefes aldı. Kararını vermişti. Özgürlük duygusu, özgürlüğün kendisine galip gelmiş, Bünyamin sırrı çözmeye and içmişti. Atına atladı ve hayvanı teşkilata doğru koşturmaya başladı.
B Kültür ile uygarlık arasında hem birleşme noktaları, hem de ayrılma noktaları vardır. Kültür ile uygarlık arasındaki birleşme noktası, ikisinin de bütün toplumsal yaşayışları kapsamalarıdır. Toplumsal yaşayışlar şunlardır: din, ahlak, us (akıl), estetik, iktisat, dil ve fenle ilgili yaşayışlar. Bu sekiz türlü toplumsal yaşayışın toplamına kültür adı verildiği gibi uygarlık da denilir. İşte, kültür ve uygarlık arasındaki birleşme ve benzerlik noktası budur.
C Sen kocaman çöllerde bir kalabalık gibisin, Kocaman denizlerde ender bir balık gibisin. Bir ısıtır, bir üşütür, bir ağlatır, bir güldürür; Sen hem bir hastalık hem de sağlık gibisin.

9. Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangileri okuyucuda estetik zevk uyandırmak amacıyla yazılmıştır? (A-C)
10. Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangileri bilgi vermek, öğretmek amacıyla yazılmıştır? (B)
11. Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde birden fazla birleşik kelime kullanılmıştır? (A)
12. Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde kelimeler mecaz anlamlarıyla kullanılmıştır? (A-C)
13. Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde doğrudan bir anlatım tercih edilmiştir? (B)
14. Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde öyküleyici anlatımdan yararlanılmıştır? (A)
15. Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde düşünceyi geliştirme yollarından biri olan “tanımlama”dan yararlanılmıştır? (B)
16. Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde öznel bir anlatım tercih edilmiştir? (A)

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 54 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!