Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 59 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59

Okuduğunuz metin, Türk edebiyatının önemli şairlerinden biri olan Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmıştır. Metinde istiklâl sevdası dile getirilen Türk milletinin bu uğurda neler yapabileceği anlatılmıştır. İstiklâl Marşı, içinde barındırdığı coşkulu ve kahramanca söyleyiş nedeniyle lirik-epik bir şiir niteliği taşımaktadır. Mehmet Âkif, tüm şiirlerinde olduğu gibi İstiklâl Marşında da aruz ölçüsünü kullanmıştır. Şair, daha ilk dizeden itibaren bağımsızlığın sembolü olan bayrağı kullanarak “istiklâl” kavramına dikkatleri çekmiş ve şiirin son dizesi olan “Hakkıdır, Hakka tapan milletimin istiklâl” ifadesiyle de istiklâlin, Türk milleti için bir “hak” olduğunu belirtmiştir. İstiklâl Marşının oluştuğu dönem, Kurtuluş Savaşı’nın en zor dönemleridir. Batılı devletlerin de desteğini alan işgal kuvvetlerinin Anadolu içlerine yürümeye başladığı, çeşitli iç isyanların baş gösterdiği, kurtuluş mücadelesinin yaşandığı bir dönemdir. Tüm bu olumsuzluklar Türk milletinin korku, keder, üzüntü gibi duyguları iç içe yaşamasına ve çok karışık bir ruh hâli içerisinde olmasına yol açar. Böyle bir ortamda Millî Eğitim Bakanlığı bir millî marş metninin yazılması için yarışma düzenlemeye karar verir. Bu yarışmada istenilen nitelikte bir şiir bulunamayınca yarışmanın süresi uzatılır ve dönemin Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi, Mehmet Âkif e yarışmaya katılması için ricada bulunur. Mehmet Âkif, milletin gücüyle kendi şairlik yeteneğini birleştirerek İstiklâl Marşını yazar ve şiir, 12 Mart 1921de Meclis tarafından millî marş olarak kabul edilir. İşte İstiklâl Marşı, böyle olumsuzlukların yaşandığı bir dönemde insanlar için bir ışık olmuştur. Türk milleti; “Korkma…” diye başlayan dizelerle kendinde kuvvet bulmuş, içindeki manevi gücün farkına varmış, inanç ve azimle bu kötü günleri atlatabileceğine inanmıştır. Mehmet Âkif Ersoy, tüm şiirlerini Safahat adlı kitabında toplamıştır. Ancak İstiklâl Marşını bu kitaba almamış çünkü bu marşı Türk milletine armağan ettiğini belirtmiştir. Dolayısıyla bu marşın, diğer şiirleri gibi kendisinin eseri olmadığını vurgulayarak eserin tüm Türk milletine ait olduğunu göstermiştir.

1. Okuduğunuz metinden alınan “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım./ Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!” dizelerindeki altı çizili kelime grubunun anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

zincir vurmak: yani bağımsızlığını elinden alarak onu mahkum etmek köle haline getirmek anlamında kullanılmıştır.

2. Şiirin üçüncü dörtlüğünde “medeniyet” neye benzetilmiştir? Niçin?

  • Cevap: Tek dişi kalmış canavara benzetilmiştir. Çünkü medeniyetin artık bizim bağımsızlığımızı kontrol etme gücü kalmayacak biz medeniyeti yenerek onu kendi çıkarımız için kullanmalıyız mesajı verilmektedir.

3. Şair sekizinci dörtlükte Allah’tan ne istiyor? Bu isteğinin sebebini dörtlükte nasıl açıklıyor?

  • Cevap: Allah’tan en büyük dileği vatanının saf sinesine yani toprağına namahrem eli yani yabancı bir elin dokunmamasını toprağımızdan pis emelleri olan düşmanların defolup gitmesini istemektedir.

4. Şairin içinde bulunduğu ruh hâliyle ilgili neler söylenebilir?

  • Cevap: Şair coşku ve heyecanla onuru kabul ettiği bayrak, toprak bağımsızlık gibi duygularını okurlarıyla paylaşırken aynı zamanda vatanın kutsaliyetini de vurgulama yoluna gitmektedir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!