Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67

1. Metinden alınan “Deniz daha bembeyazken çıkacaksın yola”, “Balıklar çıkacak yoluna, karşıcı” dizelerindeki altı çizili ifadelerin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

yola çıkmak: bir yere gitmek üzere, bulunduğu yerden ayrılmak

yoluna çıkmak: yolda karşısına çıkmak, rast gelmek.

2. Okuduğunuz şiirde şair kime seslenmektedir?

  • Cevap: Şair deniz tutkunlarına özgürlük yolculuğuna çıkmak isteyenlere seslenmektedir.

3. Şair, okuduğunuz şiirin ilk dizesinde zaman olarak “Gün doğmadan” ifadesini neden seçmiş olabilir?

  • Cevap: Çünkü geç olmadan yani yola çıkmak gereken zamanı geçmeden tam zamanında yola çıkmaktan bahsetmektedir.

4. Okuduğunuz şiirde şair “hürriyet” kavramı ile “deniz” arasında nasıl bir bağ kurmuştur?

  • Cevap: Denizin ucu bucağı olmayan görüntüsü sınır tanımayan özgürlük kavramı bu anlamda örtüşmektedir. Bundan dolayı şair de ikisini kullanmıştır.

5. Şiirin akışı içinde şairin ruh hâlinin nerelerde ve nasıl değiştiğini dizelerden yola çıkarak söyleyiniz.

  • Cevap: Şair özellikle gün doğmadan yola çıkmanın önemini bildiği için ilk ruh halinin değiştiği an bu bahsettiği andır. Bir diğeri ise Hey ne duruyorsun be diye başlayan ve artık zincirlerin koparılması gerektiğinin vurgulandığı kısımdır.

6. Okuduğunuz şiirin temasını metindeki dizelerden örnekler vererek söyleyiniz.

  • Cevap: Tema özgürlüktür. Görmüyor musun her yanda Hürriyet denilen dizeler temayı anlatan kısımlardır.

7. Şiirde ahenk hangi unsurlarla sağlanmıştır?

  • Cevap: Şiirde ahenk unsurları redif, kafiye ve ses tekrarları ile sağlanmıştır.

8. Okuduğunuz metinden hareketle şairin hayata bakış açısını ve bu bakış açısı doğrultusunda okuru nasıl yönlendirdiğini açıklayınız.

  • Cevap: Şair hayata hep umutla hep özgürlük penceresinden yaklaşmaktadır. Okuru da hürriyetine doğru yolculuk etmesi konusunda da cesaretlendirmektedir.

9. Şiirde öğüt verici bir dilin ve emir kipleriyle kurulmuş kelimelerin kullanılmış olmasının telaffuzu, vurgu ve tonlamayı nasıl etkilediğini belirtiniz.

  • Cevap: Vurgulamayı ve tonlamayı daha etkili hale getirmektedir. Emir kipiyle kurulan cümleler ise okuru daha fazla etkisi altına almakta onu güdümlemektedir.

10. Okuduğunuz şiirde “Deniz gelecek eline pul pul” dizesinde dokunma duyusuyla ilgili bir ayrıntıya yer verilmiştir. Siz de metinden duyu organlarıyla ilgili ayrıntıların kullanıldığı dizeleri, altlarını çizerek gösteriniz.

  • Cevap: Ruhları sustuğu vakit martıların / Yelken ol, kürek ol, dümen ol, balık ol, su ol; dizelerinde de görüleceği üzere görme duyusu üzerinden duygular aktarılmıştır.

11. Okuduğunuz metinden alınan “Bayramlar seyranlar mı dersin, şenlikler cümbüşler mi? / Gelin alayları, teller, duvaklar, donanmalar mı?” dizelerinde soru işaretinin kullanım amacını belirtiniz.

  • Cevap: Burada aslında bilinen bir durumun sanki okura sorularak cevap beklendiği izlenimi oluşturulmuştur. Sözde soru diyebiliriz.

12. Genellikle gerçek anlamının dışında kullanılan, anlatımı daha güzel ve etkileyici yapan, toplum tarafından ortak olarak benimsenen kalıplaşmış sözlere deyim denir. Deyimler; bir toplumun kültürünü, tarihini, ortak dil zevkini yansıtması bakımından son derece önemlidir. Okuduğunuz metinden alınan “Bir kıyamettir kopacak ufuklarda.” dizesindeki “kıyamet kopmak” söz öbeği bir deyimdir. Siz de şiirden deyimler bulunuz. Bulduğunuz deyimleri birer cümle içinde kullanarak aşağıdaki boşluklara yazınız.

  • Cevap: Bir kıyamettir kopacak ufuklarda: Kıyamet kopması, Akşama evde kıyamet kopacak.
  • Balıklar çıkacak yoluna, karşıcı; Yoluna çıkmak, Ahmet her zaman yoluma çıkıyor.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 67 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!