Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73

Okuduğunuz şiir, Attilâ Ilhan’ın “ben sana mecburum” adlı eserinden alınmıştır. Attilâ İlhan bu şiirde kendisinde derin izler bırakan, unutamadığı, sevdiği insanın ardından hissettiği “yalnızlık, aşk, çaresizlik, özlem vb” duyguları yoğun bir ruh hâli içinde dile getirmiştir.
Attilâ İlhan sinema ile de ilgilenmiş bir sanatçıdır. Şiirleri görmeye dayalı unsurlar bakımından oldukça zengindir. Nitekim okuduğunuz şiirde tasvirlerin (ağaçların sonbahara hazırlanması, yaprakların sararmaya başlaması, sevgilinin Yeşilköy’den uçağa binmesi vb.) kullanımı dikkat çekicidir. Şiirlerinde konuşma dilinin canlılığından, kültürel unsurlardan, halk deyimlerinden de yararlanan şair; bu şiirini sade bir dille serbest ölçüyle oluşturmuştur. Nazım birimi olarak bentleri kullandığı şiirinde duygu zenginliği, imge ve çağrışımlarla yüklü bir anlatım görülmektedir. Attilâ İlhan, kelimeleri kullanmadaki kıvraklığı ve onlara yüklediği farklı, zengin anlamlarla Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinde kendine özgü bir tarz oluşturmuştur.

  • Cevap:

Teşbih Teşhis Mübalağa

1. Okuduğunuz metinden alınan “bütün ıslanmışsın tüylerin ürperiyor / belki körsün kırılmışsın telaş içindesin” dizelerindeki altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

tüylerin ürpermesi: tüyleri diken diken olmak.

kırılmak: kırmak eylemine konu olmak. (katı bir nesne) parça parça olmak, birçok parçaya ayrılmak.

2. Şiiri telaffuza, vurgulara, cümlelerin ve birimlerin akışına dikkat ederek okuyunuz. Okuduktan sonra bu şiirin akıcılığını sağlayan unsurları söyleyiniz.

  • Cevap: Ölçü (aruz, hece), kafiye, redif, aliterasyon, asonans, kelime tekrarları ile ses ve söyleyiş ustalığı ile akıcılık sağlanmaktadır.

3.“adını mıh gibi aklımda tutuyorum / büyüdükçe büyüyor gözlerin” dizelerinin size düşündürdüklerini söyleyiniz.

  • Cevap: Şairin sevgilisinin adını aklında mıh gibi tutması: Mıh, büyük ve sağlam çivi demektir. Bir yere çakıldığı zaman birleşen parçaların ayrılması imkânsız derecede sağlam olur ve kuvvetli birleştiriciliği, yapıştırıcılığı ifade eder. Burada da şairin sevgilisinin adını aklında mıh gibi tutması, ona olan bağlılığının, onunla birliktelik ve özdeşliklerinin ayrılmayacak derecede sağlam ve kuvvetli oluşunu çarpıcı bir şekilde vurgulamaktadır.

4. Şiirde tabiata ait nesneler şairin iç dünyasını ne şekilde ifade etmiştir? Şiirden örnek vererek açıklayınız. Okuduğunuz şiirden aşağıdaki edebî sanatlara örnekler bulunuz. Bulduğunuz örnekleri verilen şemalara yazınız.

Cevap: Bu şiir, kendisine büyük bir bağlılık duyulan bir kadının yokluğunun verdiği acı, yağmurlu bir İstanbul akşamında, önceki yaşantılar, anılar içinde veriliyor. Şairin içinde bulunduğu koşullardan ve yaşamdan kaynaklanan umutsuzluk, dile getirmektedir. Dili sadedir, ancak anlam çok yönlüdür, doğrudan verilmemiştir. Şiir dili, imgelere, çağrışmalara, alışılmamış bağdaştırmalara yaslanmaktadır. Sanatları şöyle sıralayabiliriz: 

1. birim: “adını mıh gibi aklımda tutuyorum” teşbih sanatına başvurulmuştur. “içimi seninle ısıtıyorum”   sevgili ısıtma özelliğine sahip varlık gibi düşünülerek kapalı istiare yapılmıştır.

2. birim: “ağaçlar sonbahara hazırlanıyor” Ağaçlara insan özelliği verilerek teşhis yapılmıştır. “bu şehir o eski İstanbul mudur”   Şehrin İstanbul olduğunu bilmezden gelinerek tecahül-i arif yapılmıştır. “karanlıkta bulutlar parçalanıyor” Bulutlar parçalanan bir nesne gibi düşünülerek kapalı istiare yapılmıştır.

3. birim: “tutsak ustura ağzında yaşamaktan” olumsuzluklar ustura ağzında yaşamakla ifade edilerek açık istiare yapılmıştır. “arkasında yalnızlığın hınzır uğultusu”  yalnızlığa insan özelliği verilerek kişileştirmeye başvurulmuştur.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 73 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!