Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74

6. Şair, dizelerde de sıkça tekrar ettiği gibi sevdiğine mecbur olduğunu niçin düşünmektedir? Dizelerden örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Şair, sevgiliye duyduğu aşkı, özlemi, bağlılığı ve onun yokluğunda çektiği acıyı, sözcüklerin çağrışım gücünden yararlanarak ortaya koymuştur. Örneğin “adını mıh gibi aklımda tutuyorum” dizelerindeki “mıh” sözcüğü, sevgilinin beyne adeta bir çivi gibi çakıldığı çağrışımını yapmaktadır.

7. Okuduğunuz şiirin konu ve temasını belirleyip bunları aşağıdaki şemalara yazınız.

  • Cevap:

Konu: Sevgiliye duyulan özlem dile getirilmiştir.
Tema: Sevgilinin yokluğunda sonbahar mevsimindeki İstanbul’un görünümü

8. Okuduğunuz şiirle ilgili eleştiri ve beğenilerinizi gerekçeleriyle söyleyiniz.

  • Cevap: Bu şiir, kendisine büyük bir bağlılık duyulan bir kadının yokluğunun verdiği acı, yağmurlu bir İstanbul akşamında, önceki yaşantılar, anılar içinde veriliyor. Şairin içinde bulunduğu koşullardan ve yaşamdan kaynaklanan umutsuzluk, dile getirmektedir.

9. Şiir dili, günlük konuşma dilinden farklıdır. Bu farklılık, kelimelerin kendisinden değil şiirde kazandığı yeni anlamlardan ileri gelmektedir. Bu açıdan bakıldığında okuduğunuz şiire şiir dilinin özellikleri ne ölçüde yansımıştır? Aşağıdaki düzyazı ile yazılmış metnin dil özelliklerini de göz önünde bulundurarak cevaplayınız.

  • Cevap: Şiirin ritmi ve ahengi seslerle ve dize tekrarlarıyla sağlanmıştır. Gerek dize tekrarları gerek vurgu ve tamlamalar şiirin anlamıyla bütünlük oluşturmaktadır. Dize sonlarında da yer yer ses tekrarları görülmektedir. Bu şiirde ölçü kullanılmamıştır.

Sait Faik’le ilk defa tozlu bir okul kitaplığı rafında karşılaştım. Henüz ortaokul sıralarındaydım. Her öğle vakti, bu köhne kitaplığa koşar, elime ne geçerse okurdum. Semaveri görür görmez elimi uzatıp aldım. Kim bilir belki de Semaver diye adı olan bir kitabın nasıl bir şey olabileceğini merak etmiştim. “Sait Faik” adını ilk defa görüyordum. İki yıl önce çıkmış bu kitabı oracıkta okumaya başladım. Daha önce okuduklarıma, sınıfta bize öğretilenlere hiç benzemeyen şeylerdi bunlar. Hiç bu kadar önemsiz, basit insanlar ve konular için hikâye yazılır mıydı?

10. Kelimeler arasında değişik anlam ilişkileri (eş anlamlılık, yakın anlamlılık, sesteşlik, zıt anlamlılık, somut/ soyut anlam, genel/özel anlam, nicel/nitel anlam) bulunur. Örneğin okuduğunuz şiirden alınan “ben sana mecburum bilemezsin” dizesindeki “ben” sesteş bir kelimedir. Siz de şiirden sesteş kelimelere örnekler bulup altlarını çiziniz.

  • Cevap: iç kelimesi / kır kelimesi / çal kelimesi bu kelimeler eşsesli kelimelerdir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!