Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 9. Sınıf Tutku Yayıncılık Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları / 9. Sınıf Tutku Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı

9. Sınıf Tutku Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı

Sponsorlu Bağlantılar


9. Sınıf Tutku Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı

9. Sınıf Tutku Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı 

1. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu ortamda yaygın inançlar hangileriydi? Bilgi veriniz.

  • Cevap:

Hz. Muhammed in doğduğu ortamda Arapların çoğunluğu putperestti.

Yapmış oldukları bir takım heykellerle ilah diye tapıyorlardı.

Tek tanrı inancı olan Hanifelerde vardı.

2. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu ortamda yaygın olan başlıca kötülükler nelerdir? Söyleyiniz.

  • Cevap:

Kadınlara değer verilmemesi.

Kız çocukların deri bir şekilde toprağa gömülmesi.

Putlara tapılması.

3. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) çocukluk yılları hakkında kısaca bilgi veriniz.

  • Cevap: Muhammed dokuz yaşındayken amcası, ticaret yapmak için gittiği Suriye’ye onu da götürdü. Busra kasabasın da bir rahibin onun peygamber olacağını haber verdiği söylenir. Genç Muhammed on yedi yaşındayken de amcası Zübeyir ile Yemen’e gitti. Bu geziler, bilgi ve görgüsünü artırmasının yanı sıra ruhsal yapısının gelişmesinde de etkin rol oynadı. Bu arada da amcaları ile birlikte Kureyş ve Kays kabileleri arasındaki Ficar Savaşı’na katıldı. Ticaretle olan ilgisi Hatice ile tanışmasına neden oldu ve onun sermayesi ile ticarete başladı. Suriye’ye yaptığı ilk seferde çok kazanç elde etti.

4. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İslam’ı yayma çabaları hakkında kısaca bilgi veriniz.

Cevap: Yaptığı savaşlar örnek verilebilir.

  • Mescid-i Nebi
  • Suffe
  • Bedir savaşı
  • Uhud savaşı
  • Hendek savaşı
  • Hudeybiye antlaşması

 

5. İslam dininin, 23 yıl gibi kısa sayılabilecek bir sürede Arap Yarımadası’nın tamamına yakınında yayılmasının nedenlerini arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap:

İslam dininin insan yaşamına önem veren bir din olması

İslam dininin barış ve hoşgörü dini olması,

İslam dininin benimsenmeyen kişilerin ahlaklı davranışları

6. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Veda Hutbesi’ni temel insan hakları açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Babanızda birdir. Adem ise topraktandır. Arabın arab olmayana arab olmayanında arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi kırmızı tenlinin siyah üzerine siyahında kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvada, Allahtan korkmaktadır. İnsan hakları tarafından bu şekilde inceleniyordur.

7. Hz. Peygamberin (s.a.v.) cenaze ve defin işleri nasıl gerçekleştirilmiştir? Anlatınız.

  • Cevap: Vefatı duyan sahabeler üzüntü ve telaşa kapıldı. Halkı Hz. Ebubekir yatıştırdı. Hz. Peygamber’in(sav) vefatı üzerine devlet işlerinin devamı için halife seçilmesi icap etti. Pazartesi günü tüm gün boyunca toplantılar yapılarak Hz. Ebubekir halife olarak seçildi. Peygamberimizin yıkanması ve defni Salı günü başladı. Hz. Peygamber’in (sav) naaşı Hz. Ali tarafından yıkandı.

8. Hz. Muhammed (s.a.v.) Medine’de toplumsal barışa yönelik ne gibi çalışmalar yapmıştır? Aşağıya sıralayınız.

  • Cevap:

a. Ensar ve muhacir arasında kardeşlik ilan etmiştir.
b. Medine sözleşmesini imzalamıştır.
c. Evs ve Hazrec kabilelerinin arasında düşmanlık sonra erdirilmiştir.

9. Aşağıdaki cümlelerde yer alan noktalı bölümleri, yay ayraç içinde verilen ifadelerle tamamlayınız.

(oku, 622, Hira, 610, Alâk, Hz. Ebu Bekir’i (r.a.), Veda Hutbesi, Sevr)

  • Cevap:
  • Muhammed (s.a.v.)610yılında HİRA Mağarası’nda peygamber olarak görevlendirilmiştir.
  • Muhammed’e (s.a.v.) gelen ilk vahiy OKU emri ile başlamaktadır ve AHLAK suresinde yer almaktadır.
  • Muhammed (s.a.v.) ve Müslümanlar 622 yılında Medine’ye hicret ettiler.
  • Peygamberimizin (s.a.v.) 632 yılında Arafat’ta yaptığı konuşmaya VEDA HUTBESİ denir.
  • Peygamberimiz (s.a.v.), rahatsızlığı artınca namaz kıldırması için HZ.EBU BEKİRİ görevlendirmiştir.

10. Hz. Muhammed’in doğduğu ortamla ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
A) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu ortamda kadınlara ve kız çocuklarına çok değer veriliyordu.
B) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu çevrede Yahudiler en kalabalık kesimdi.
C) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu ortamda tüm insanlar Hristiyanlık dinine inanıyordu.
D) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu dönemde Kâbe’nin içinde çok sayıda put vardı.
E) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu ortamda içki, kumar gibi kötülükler yok denecek kadar azdı.

  • Cevap: D

11. Medine Sözleşmesi özellikle hangi açıdan önem taşımaktadır?
A) Farklılıklara rağmen barış içinde yaşama B) Medine’ye hicret etme
C) İbadetlerin toplumsal faydaları D) Putperestlerle iyi ilişkiler kurma
E) Kadınlara ve kız çocuklarına iyi davranma

  • Cevap: A
0
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

2 Yorumlar

  1. Ahlak suresi değil alak suresi

  2. Metin Alperen UÇAN

    çok beğendim bu siteyi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir