9. Sınıf Yönetim Bilimi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58
“9. Sınıf Yönetim Bilimi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Yönetim Bilimi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58
2.1.3. Karara Katılmanın Kişisel ve Örgütsel Sonuçları İnsanların bütün eylemleri, bir karar alma sürecinin parçasıdır. İnsan, karar alma sürecine hem ilgi hem de problem alanı olarak yaklaşmıştır. Çünkü bireysel ya da örgütsel görevi gereği insan, sürekli karar vermek ve sorunları çözmek durumundadır. Problemleri çözmek için doğru kararları verdiğinde amaçlarına ulaşmış, yanlış karar verdiğinde ise yenilgiye uğramıştır. Eski çağlarda da önem taşıyan karar sürecinde insanlar, farklı yöntemlere başvurmuşlardır. Batıl inanışları gereği karar vermek için yıldızlara, güneşe ve aya bakmış; onlardaki değişimleri uğur sayarak karar almışlardır. Bilimsel düşünüşün gelişmediği yıllarda fal ve doğa olayları karar vermede etkinken sonraki yıllarda bilimsel yöntemler ışığında, sistem yaklaşımının esas alındığını görmekteyiz. Bu yaklaşımda örgüt, alt birimlerden oluşan bir sistem olarak ele alınmış ve karar verme sürecinde bütün alt sistemler ve örgütün kendisi baz alınmıştır. Yönetim bilimi kuramları geliştikçe karar verme sürecinde, sonuçlara bakarak deneme yanılma yöntemleri gibi teknikler benimsenmiştir. Günümüzde ise karar verme süreci, bilimsel temellere dayanarak geliştirilen uygun yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Karar verme, belli amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilen bilinçli bir zihinsel faaliyettir. Alınan her karar, başka kararlar vermeyi de gerektirir. Çünkü karar, uygulamaya konduğunda başka problemleri veya ihtiyaçları doğurur. Bu bakımdan karar verme ve problem çözme faaliyetleri bir bütün olarak düşünülmeli ve örgütlerde de dinamik bir biçimde işlenmesi sağlanmalıdır. Organizasyonlar, insanlardan oluştuğu için örgütlerde bireysel kararlar etkili olmaktadır. Ancak bu bireysel kararlar, kurumsal kararları oluşturur ve bu kararlar dizisi, örgütün başarı düzeyini belirler. Yöneticiler, örgütsel kararlar alırken kaçınılmaz olarak örgüt içinden veya dışından bazı etkilere maruz kalırlar. Örgüt içindeki etkiler, kolay yönlendirilir ve doğru yöntemlerle ve iyi bir yönetimle aşılabilir. Örgüt dışı etkiler ise yöneticinin kontrolünde değildir ve sonuçları örgüt içi etkilerden çok daha fazla olabilir. Özellikle çevresiyle uyum sağlayamamış örgütlerde bu etki çok daha yıkıcı olabilir. Çevreyi örgüte uyumlu hâle getirmek hem çok zaman ve emek hem de çok fazla maliyet getirir. Bu sebeple örgütü çevreye uyumlu hâle getirmek daha mantıklıdır. Böylelikle dış çevreden kaynaklanan etkiler en aza indirgenecek ve amaçlara ulaşmak için gerekli kararlar alınabilecektir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Yönetim Bilimi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok