Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 94 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94

Kaynama, sıvı içerisindeki buhar basıncının dış basınca eşit olmasıyla gerçekleşir. Dış basınç artarsa kaynamanın gerçekleşmesi için sıvının buhar basıncının da artması gerekir. Bu nedenle basıncın artması her sıvının kaynama sıcaklığını arttırır. Görsel 2.54’te görülen düdüklü tencereler bu durumdan yararlanılarak geliştirilmiştir. Düdüklü tencerelerde oluşan yüksek basınç suyun kaynama sıcaklığını 100°C’nin üzerine çıkarır. Normal tencerelerde yemek pişerken içinde bulunan suyun sıcaklığı 100°C’nin üstüne çıkamazken düdüklü tencerelerde kaynama sıcaklığının yükselmesiyle birlikte suyun sıcaklığı 100°C’nin üstüne çıkar. Bu da yemeklerin daha kısa sürede pişmesini sağlar. Düdüklü tencerelerin içinde yüksek basınç ve sıcaklık oluşacağından kullanırken ürünün kullanım talimatına uyulmalıdır.

2.1.5. Akışkanların Basıncı

Ünitenin bu kısmına kadar denge durumunda olan katı, sıvı ve gazların basıncından bahsedildi. Maddelerin denge durumundayken temas ettikleri yüzeylere uyguladıkları basınca statik basınç adı verilir. Konuldukları kabın şeklini alabilen, bir kuvvet etki ettiğinde şekil ya da yer değiştirebilen akışkanlarda (sıvı ve gazlar) ise dinamik basınç adı verilen başka bir basınç vardır. Günlük hayatta en çok karşılaşılan akışkanlar su ve havadır. Görsel 2.55’teki gibi suyun hortumun çatlağından fışkırması akışkanların basıncının olduğuna en iyi kanıttır. Akışkanlarla ilgili bazı özellikler aşağıdaki gibi özetlenebilir.

1. Akışkanların molekülleri birbirine göre sürekli pozisyon değiştirerek dışarıdan gelen etkilere karşı katılar kadar direnç göstermez.
2. Akışkanlar basıncın büyük olduğu yerden küçük olduğu yöne doğru akar.
3. Akışkanların her bir parçası düzgün bir doğru boyunca akıyorsa bu akışa düzenli, akışı doğrusal değilse bu akışa düzensiz akış adı verilir. Görsel 2.56 ve 2.57’de çeşmeden akan suyun düzenli ve düzensiz akışı görülmektedir. Düzenli akış hâlindeki su ve

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!