Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 128

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 128 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 128

Metalik bağ ve bu bağların metallere kazandırdıkları özellikler ile ilgili aşağıda verilen soruları cevaplayınız.
1. Sodyum (nNa) metali 97 oC, magnezyum (12Mg) metali 650 oC, alüminyum (13Al) metali 660 oC sıcaklıkta erimektedir. Verilen metallerin erime sıcaklıkları arasındaki farkın nedenini metalik bağla ilişkilendirerek bir periyotta metalik bağın gücünün nasıl değiştiğini araştırınız. Araştırmanızın sonuçlarını sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Verilen örnekler incelendiğinde elektron sayısı artıp atom çapı azaldıkça metalik bağın gücüne bağlı olarak erime noktası artmıştır. Öyleyse bir periyotta soldan sağa gidildikçe metalik bağın gücü artar.

2. Lityum (3Li) metali 180 oC, sodyum (11Na) metali 97 oC, potasyum (19K) metali 63 oC sıcaklıkta erimektedir. Verilen metallerin erime sıcaklıkları arasındaki farkın nedenini metalik bağla ilişkilen- direrek bir grupta metalik bağın gücünün nasıl değiştiğini araştırınız. Araştırmanızın sonuçlarını sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Verilen örnekler incelendiğinde değerlik elektron sayılarının aynı, atom çaplarının farklı olduğu görülür. Atom çapı arttıkça hareketli değerlik elektronunun çekimi azalır ve erime noktası düşer. Öyleyse grupta yukarıdan aşağıya doğru inildikçe metalik bağın gücü azalır.

Elektrik kablolarında genellikle bakır kullanılır.
Bazı kişiler güneş gören pencerelerin camlarını alüminyum folyo ile kaplar.
Tencere, tava gibi mutfak gereçlerinin sapları genellikle metal değil bakalit gibi maddelerden yapılır. Altın, gümüş, platin gibi metaller genellikle takı yapımında kullanılır.
Metallerle ilgili yukarıda verilen özellikleri metalik bağla ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Elektron denizi içinde yer alan hareketli değerlik elektronları elektriği komşu atomlara taşıdığı için metaller elektriği iletir. Metaller üzerine gönderilen ışık, hareketli olan değerlik elektronunu üst enerji seviyelerine uyarır. Uyarılmış elektron temel hâle geri dönerken ışık yayar. Bu yüzden metaller parlaktır. Metal gelen güneş ışığını yansıttığı için oda fazla ısınmayacaktır. Metaller hareketli değerlik elektronları sayesinde ısıyı iyi iletir. Elin yanmaması için tencere ve tava sapları bakalit gibi ısıyı iletmeyen malzemelerden yapılır. Üzerine kuvvet uygulandığında metalin yapısı değişmediği için metaller işlenebilir, takı ve süs eşyası yapımında kullanılabilir.

Ağzına kadar tenis topu ile dolu olan bir küvete su dolduruluyor. Tenis topları ve su arasındaki ilişkiyi metalik bağ modeliyle özdeşleştirirseniz tenis topu ve su metalik bağ modelinde neye karşılık gelmektedir? Siz de buna benzer bir örnek veriniz.

  • Cevap: Küvetteki tenis topları metal katyonlarına, su ise elektron denizine benzetilebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 128 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!