
“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 101
insanlar arasındaki soğuklukların giderilebileceği, üzüntülerin hafifle- tilebileceği ve sevinçlerin paylaşılabileceği bu özel zamanlar, insanların kaynaşmasına vesile olan fırsatlardandır (Görsel 4.15).
Bu sebeple davet listeleri mümkün olduğunca kapsamlı hazırlanmalı, eş dost ve akrabaların gönlünün hoş edilmesine özen gösterilmelidir. Görsel 4.15′- Düğünde bir araya gelen eş dost ve akrabalar
Düğün, nişan, asker uğurlama, kutlama gibi çeşitli nedenlerle düzenlenen eğlencelerde orada bulunan insanlar için tehlike oluşturabilecek davranışlar sergilemek, eğlencenin amacından uzaklaşmasına ve insanların zarar görmesine sebep olabilir. Bu nedenle özel günlerde huzuru bozacak ve tehlike arz edebilecek davranışlardan sakınılması oldukça önemlidir.
Bu konuda Hz. Muhammed “Nikâhın en hayırlısı, en kolay olanıdır.” (Ebû Dâvûd, Nikâh, 30-31) buyurmuştur. Düğün masraflarında kolaylık sağlanması ve şartların zorlanmaması, evlenmek isteyen gençlerin önünü açar ve imkânı kısıtlı olanları evlenmeye teşvik eder. Düğünlerde aileleri ekonomik olarak zora sokacak gereksiz harcamalardan kaçınmak gerekir.
Düğünlerde yapılan eğlencelerin dozunun iyi ayarlanması gerekir. Eğlenmenin de meşru bir yolu ve sınırları vardır. Bu sınırlardan bazısını millî ve manevi değerler oluşturur. Düğünlerde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, davetlisi olunan düğünlere gitmenin ihmal edilmemesidir.
Evlenen çiftin maddi ihtiyaçlar kadar manevi ihtiyaçları da vardır. Manevi ihtiyaçları karşılamaya yönelik yapılan hayır duaları, Türk-İslam kültürünün önemli motifleri arasında yer alır.
Düğünlerde, şenliklerde, özel gün ve gecelerde o güne uygun giyinip kuşanmak adabımuaşeretin gereklerindendir. Gelin ve damadın kostümlerine benzer kıyafetler tercih etmekten kaçınılmalıdır. Düğünlerde çiçek veya çelenk gönderilmesi nazik davranışlardandır. Bunların elden götürülmesi yerine düğüne gitmeden önce gönderilmesi düğün adabına daha uygundur.
Kâşgarlı Mahmud’un Dîvânu Lugâti’t-Türk’te verdiği bilgilere göre “bayram” sözcüğü, Eski Türkçede halkın hep beraber yaşadığı sevinç ve eğlence durumunu ifade etmektedir. “Bayram yer” tabiriyse çiçeklerle süslenmiş güzel yer anlamında kullanılmıştır. Dîvânu Lugâti’t-Türk’te “bedram/bezram” sözcüğüyle birlikte aynı anlama gelen “ıyd” sözcüğü de yer almıştır. Aynı sözcükler dönemin Kur’an tercümelerinde de geçmektedir. Türkçenin bilinen ilk sözlüğünden itibaren çeşitli eserlerde söz konusu sözcüklerin kullanılması, geçmişten bugüne bayramın Türklerin toplumsal kimliğinin önemli bir parçası olduğunu göstermektedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 101 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum