
“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 103 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 103
Bayram ziyaretleri sırasında “İyi bayramlar.”, “Bayramınız mübarek olsun.” gibi dileklerle güler yüz gösterilerek büyüklerin ellerinden, küçüklerin yanaklarından öpülür. Bayram sofralarında ev sahibinin ikramlarından az da olsa yenmesi, ev sahibinin emeklerine saygı olarak değerlendirilir. Kurban Bayramı’nda maddi durumu müsait olanların kurban kesemeyenlere pay dağıtması, toplumsal yardımlaşma ve dayanışmayı güçlendirir.
Toplumun birlik ve beraberliğini pekiştiren diğer bir unsur, Müslümanlarca mübarek kabul edilen gün ve gecelerdir. Cuma günleri ve kandiller bunların başlıcalarıdır. Bugünlerde dualar edilir ve iyilik yaygınlaştırılır. Bu vesileyle selamlaşmaya, hâl hatır sormaya özellikle özen gösterilir. İmkânlar dâhilinde hediyeleşilir ve ikramlarda bulunulur. Özellikle çocuklar sevindirilmeye çalışılır. Dolayısıyla cuma günleri ve kandillerin toplum üzerinde birleştirici bir gücü olduğu söylenebilir.
Dinî bayramların işlevlerinden bir diğeri, dargın ve kırgın insanları bir araya getirerek onların barışmasını sağlamaktır. “Bir Müslümanın din kardeşiyle üç günden fazla küs durması helal değildir.” (Müslim, Birr, 25) hadisişerifinde küslerin barışmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Dinî bayramların da küsleri barıştırma işlevinin olması, bayramların öneminin anlaşılmasına katkıda bulunur.
Millî Bayramlar ve Anma Günlerinde Adabımuaşeretin Önemi
Millî bayramlar; ulusların tarihsel süreçlerde yaşadığı savaş, bunalım gibi toplumsal olaylardan barışa ve huzura çıktıkları günlerin yıl dönümleridir. Bu günlerin anılması, kutlanması aynı tarihi paylaşan insanlar arasındaki bağları güçlendirir ve millî bilinci pekiştirir. Milletlerin geleneklerinin sürmesine, inançlarının tazelenmesine, değer yargılarının ve törelerinin kökleşmesine katkıda bulunarak toplumu ayakta tutar. Bireylerde aidiyet duygusu oluşturarak onları mutlu kılar. Toplumun bunalımlı dönemlerindeki duygularını dile getirerek tarihin hatırlanmasına ve bundan ders çıkarılmasına olanak sağlar. Atatürk’ün Cumhuriyet’in onuncu yılında söylediği “Türk Milleti, millî birlik ve beraberlikle bütün güçlükleri yenmesini bilmiştir.” sözü, Türk milletinin birlik ve beraberliğe verdiği önemi vurgular.
Türkiye Cumhuriyeti’nin millî bayramları şunlardır:
• 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
• 30 Ağustos Zafer Bayramı
• 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
• 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Millî bayramlarda ev, okul, iş yerleri ve caddeler bayraklarla donatılır (Görsel 4.17).
Resmî törenlere katılmak, kutlanan günün anlam ve önemini kavramak açısından önemlidir. Törenlerde bayrağın selamlan- ması, millî marş okunurken ayağa kalkıl- ması, yürünüyorsa durulması, başta şapka varsa çıkarılması Türk kültüründe millî değerlere gösterilen saygı ve verilen önemin somut ifadeleridir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 103 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum