
“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 107
Bayramlar ve Dinî Günlerle İlgili Geleneksel Kutlamalar
Türkiye’nin pek çok yöresinde Kurban Bayramı’nda, Ramazan Bayramı’nda ve her iki bayramın kutlanışı sırasında gerçekleştirilen eğlenceler vardır. Türkiye bunun sayısız örnekleriyle doludur. Bu geleneklerin yaşatılmasında çocukların özel bir yeri | vardır. Bu tür eğlencelerin oluşturulmasının nedeni farklı amaçlara hizmet etmek j içindir: Gençlerin tanışıp evlenmesine aracı olma, topluluk içi yardımlaşma, eğlenme, paylaşma, vb. Bu geleneklerden bazılarının oluşumunda inançlar büyük rol oynamış ve bu da efsanelerin oluşmasına katkıda bulunmuştur.
Kurban Bayramı’nda Yörelere Has Kutlamalar: Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı Çakmak köyünde oturanların büyük bir çoğunluğu yıllar önce İstanbul’a göç etmiş, öte yandan geleneklerini kaybetmemek için de bir dernek kurmuştur. Söz konusu dernek, her Kurban Bayramı’nın 3. günü “Abdal Musa Lokması” adında bir kutlama düzenlenmektedir. Bu özel günde herkes erkenden derneğe gider, lokma pişer ve | ayranla beraber dağıtılır. Böylelikle köylüler ve gençler arasında tanışıp kaynaşma sağlanır.
Mersin’in Erdemli ilçesinde özellikle Kurban Bayramı’nda her ev gelen misafirlerine ikram etmek için “Bayram Pişmaniyesi” hazırlamak zorundadır. Bu tatlının ! hazırlanmasındaki neden; yağ, un ve şeker gibi temel gıda maddelerini içermesi ve imece usulüyle hazırlanmasıdır.
Kütahya’nın Soğukçeşme ilçesinde kurbanlar Çoban Baba Türbesi’nde kesilmekte ve kurban kesemeyenlere dağıtım buradan yapılmaktadır. Çoban Baba Türbesi’nin bölge sakinlerine göre özel olarak kabul edilişinin sebebi şudur: Yıllar önce bu | bölgede hayvan otlatan bir çoban, rahatsızlanır ve bitkin bir hâlde yere yığılır. Bir ! süre kendine gelemez. Kendine geldiğinde nur yüzlü bir kişinin onun hayvanlarına baktığını ve onlara zarar gelmesini engellediğini görür. Çoban tamamen kendine geldiğinde nur yüzlü kişi ortadan kaybolur. Çoban durumu köylüye anlatır. Köylü bu nur yüzlü kişinin önemli bir veli olduğu kanaatine varır ve ona Çoban Baba adını verirler. O gün bu gündür Çoban Baba olarak anılır ve gerçek kabri olmasa da i türbesi yapılır (Oğuz, Kösemek, Yıldız 2010: 37).
Ankara’nın Kazan ilçesine bağlı İçören köyünde Kurban Bayramı’nın ilk günü ya da Arife gününde gençler ve yaşlılar arasında “Köy Odası” geleneği gerçekleştirilir. Bir yandan sohbetler edilir, bir yandan da kadınların biraraya gelerek yaptıkları yemekler ikram edilir. Bu yemeklerin etli olanları hazırlanırken daha önceden kesilmiş olan kurban etinin bir kısmı kullanılır.
Ramazan Bayramı’nda Yörelere Has Kutlamalar: Siirt’te Ramazan ayının geldiğini haber vermek için “Melede Ateşi” yakma geleneği vardır. Ramazan ayının gelmesine 10-15 gün kala her mahalle kendi yakacağı melede ateşi için çalı, çırpı, odun | ve lastik toplamaya başlar. Ramazan ayının arife gününde meydanda ateş yakılır. \ Herkes ateşin etrafında durur ve ateşin sönmesiyle mezarlık ziyareti yapılır.
Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Sepetli köyünde Ramazan ayının ilk 15 günü geçtikten sonra gerçekleştirilen geleneğe “Âmin Bağırma” denilmektedir. Rama! zan ayının 15’inci günü iftarlarını açan çocuklar mahallede buluşup, köyü dolaşarak evlerden un, yağ, yumurta, peynir, çökelek gibi börek malzemeleri isterler. Bu | malzemeleri isterlerken çeşitli mâniler okurlar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum