Evvel Cevap
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116
Adabımuaşeret Meb Yayınları
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116

“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116

İnsanlar var olduğundan beri maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için iletişime ihtiyaç duymuştur. Bunu önce beden dili, sonra sözlü iletişim aracılığıyla gerçekleştirmiştir. Yazının bulunmasıyla beraber yazılı iletişim imkânı da doğmuştur. Böylelikle üç unsur da iletişimde etkili biçimde kullanılagelmiştir.

İletişim, “duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması; telefon, telgraf, televizyon, radyo vb. araçlardan yararlanarak yürütülen bilgi alışverişi; bildirişim, haberleşme, muhabere, komünikasyon” anlamlarına gelen bir kavramdır.

İletişim “gönderici, alıcı, ileti, geri bildirim, kanal, kod” gibi ögelerden meydana gelir. Konuşan kişi “gönderici”, dinleyen kişi “alıcı” konumundadır. Tarafların birbirine aktardığı duygu ve düşünceler ise “ileti” şeklinde adlandırılır. Alıcının göndericinin iletisine verdiği yanıt “geri bildirim”dir. “Kanal” iletişimde kullanılan yoldur. Beş duyu organı, sinir sistemi, radyo veya ışık dalgaları, telefon kabloları gibi araçlar kanal ögesine örnek teşkil eder. “Kod” ögesi ise genellikle dildir, gönderici ile alıcı arasında iletinin aktarılmasını sağlar. Dilin özenli kullanılması; duygu ve düşüncelerin sağlıklı bir şekilde karşıya aktarılmasında ve iletişim sırasında yaşanabilecek aksaklıkların önlenmesinde önemli rol oynar.

Duygu ve düşüncelerin yüz ifadesi, beden duruşu gibi yollarla anlatıldığı iletişim biçimine beden dili denir. Beden dili duygu ve düşünce aktarımını etkileyen önemli unsurlardandır. El, kol, yüz ve baş ile yapılan içgüdüsel ve iradeli davranışlar olan jestler ve mimikler; duygu ve düşünceleri ifade etmeye yardımcı olur (Görsel 5.1). Özellikle gözlerdeki hareketler ve bakışlar en önemli mimikler arasındadır. Jest ve mimikler ölçülü kullanıldığı takdirde iletişim sürecine katkıda bulunur. Bunların yanı sıra temiz bir vücut, düzgün bir kıyafet, sağlıklı bir görüntü ve dik duruş olumlu ilk izlenim için oldukça önemlidir. Ayrıca konuşulan kişiye belli bir fiziksel mesafede durmak da iletişimi olumlu etkiler. Beden dili, sözlerin etkililiğini artırarak iletişimi kuvvetlendirir; kişinin iyi bir imaj oluşturmasında etkili olur.

1950’li yıllarda beden diliyle ilgili araştırmalar yapan Psikolog Albert Mehrabian (Albırt Mıreybiyın), çalışmaları sonucunda bir teori geliştirmiştir. Bu teori, bir iletinin karşı tarafı etkileme gücünü bazı faktörlerin belirlediğini ortaya koymuştur. Buna göre iletinin toplam etkisinin %7’sini sözler oluşturur. Ses tonu %38 oranında, beden dili ise %55 oranında etkilidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum