Evvel Cevap
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 117
Adabımuaşeret Meb Yayınları
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 117

“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 117

Dili güzel ve doğru kullanmanın çerçevesini çizen etmenlerden biri toplumun yazısız sözleşmesi sayılabilecek adabımuaşerettir. Konuşma, dinleme, hitap, selamlaşma ve tanışma gibi sosyal ilişkilerin kurulduğu durumlarda dikkat edilmesi gereken bazı toplumsal kabuller vardır. İletişimde dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan birinin konuşma adabı olduğu kabul edilir.

Konuşma ve Dinleme Adabı

Sosyal hayatta konuşma ve dinleme sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlara dikkat edilmediğinde iletişimde aksaklıklar yaşanabilir. Bu durumda insanlar birbirleriyle sağlıklı iletişim kuramaz; anlaşılamama duygusu tepkiye veya kişinin içe kapanmasına sebep olabilir. “Boğaz dokuz boğumdur.” sözü doğrultusunda konuşmadan önce defalarca düşünmek, üslubu iyileştirir. Öfkeli veya üzgünken sonradan pişmanlığa sebep olacak sözler sarf edilmemesi için konuşmaya iyice düşünerek başlamak kişiler arası ilişkilerde saygıyı egemen kılar. Konuşurken tatlı dilli, alçak gönüllü ve anlayışlı olmak, güler yüz göstermek ve hatalar karşısında affedici tutum sergilemek toplumsal huzuru destekleyen nazik davranışlar olarak kabul edilir (Görsel 5.2). Söz konusu davranış biçimleri, yalnızca adabımuaşeretin gereklerinden değildir. İnsanların ruh sağlığının korunmasına da katkıda bulunur.

İletişim, taraflar arasında karşılıklılık gerektiren bir süreçtir. İletişimin kaliteli bir şekilde devam etmesini engelleyebilecek bazı tutum ve davranışlar vardır. Bunlara iletişim engeli denir. Bu engeller fiziksel, duyuşsal, psikolojik, algısal gibi pek çok açıdan ele alınabilir.

Beden dilinin hatalı kullanımından doğan birtakım iletişim engelleri vardır. Konuşanın söyledikleriyle uyumsuz jest ve mimikler kullanması, konuşanın dinleyiciyle göz kontağı kurmaması ve dinleyenin konuyla ilgilenmediğini gösteren hareketler sergilemesi bunların başlıcalarıdır.
İletişim engeline neden olan bir diğer husus, dil ve anlatımla ilgili hatalardır. Başlıca dil ve anlatım engelleri; kelimeleri anlaşılır ve net bir şekilde ifade edememek, seslenme çağrıları (hey, şşt vb.) kullanmak veya ses tonu ile konuşma hızını ayarlayamamak şeklinde sıralanabilir.
Konuşma sırasında konunun tek bir açıdan ele alınması, uzun cümleler kurulması ve cümlelerin tekrar edilmesi iletişimin kalitesini düşüren tutum ve davranışlar arasındadır. İnsanların düşüncelerini karşı tarafa dayatmaya çalışması gibi iletişimi kendi odağından sürdürme çabası da önemli iletişim engelleri arasındadır.

İletişimde sürekli öğüt verme veya çözüm sunma çabası, dinleyende kendi sorunlarını çözmede yetersiz olduğu algısına neden olabilir; iletişimin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini engelleyebilir. Ayrıca teselli etmek, problemi küçümsemek veya sorun yokmuş gibi davranmak yerine dinlemek ve anlamaya çalışmak iletişimi kuvvetlendirir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 117 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum