Evvel Cevap
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118
Adabımuaşeret Meb Yayınları
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

Kişiler veya gruplar hakkında çoğunlukla farkında olmadan benimsenmiş peşin hüküm şeklinde tanımlanan “ön yargı” iletişime ket vuran ciddi bir etmendir. Karşıdakini suçlama veya sorulara boğma, ona yapıcı olmayan eleştiriler yöneltme, onunla tehditkâr bir üslupla konuşma gibi tutum ve davranışlar, yargılama niteliği taşıdığından ciddi iletişim engelleridir.

Gülmenin insanları fiziksel ve psikolojik açıdan güçlendirdiği bilinmektedir. Güldürme ve düşündürme işlevi olan mizah, bütün toplumlarda yaygın ve insanlık tarihi kadar eskidir. Ancak herkesin farklı mizah anlayışına sahip olabileceği unutulmamalıdır. Şakalarda ölçülü olmak insanları kırmayı önler. Bunun yanı sıra resmî ortamlarda espri yapmaktan kaçınmak adabımuaşeretin önemli bir gereğidir. Lakap takma ve alay etme gibi kaba davranışlar, kişiler arası ilişkilerin zarar görmesine neden olan iletişim engelleri arasındadır.

İnsanlar iletişim kurdukları kişi hakkında birtakım duygu ve düşüncelere sahiptir. Bu duygu ve düşüncelerin olumsuz olması kişiler arası iletişimin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine engel olabilir. Kişinin kendine karşı olumsuz tutumu da onda özgüven eksikliğine neden olabileceğinden kendini ifade etme gücünü zayıflatır.

Söz konusu tutum ve davranışlardan mümkün olduğunca uzak durmak kaliteli bir iletişimin kurulması bakımından oldukça önemlidir. Bu hususlar adabımuaşeretin gerekleriyle örtüşür.

İnsanları söz ve davranışlarla kırmak onlardan özür dilemeyi gerektirir. “Eğilen baş kesilmez.” atasözünde de işaret edildiği gibi hatasını anlayıp özür dileyen kişiyi affetmek Türk kültüründe erdem sayılır. Gerektiğinde özür dilemek sosyal ilişkilerin uyumlu şekilde yürütülmesinde önemlidir. Bu davranış karşı tarafın yumuşamasını, öfkesini dizginlemesini sağlar ve genellikle affetmeyle sonuçlanır.

Okuyalım-Yorumlayalım

Aşağıdaki metinden yola çıkarak soruyu cevaplayınız.

Bir gün bir tanıdığı büyük filozof Sokrates’e rastladı ve dedi ki:
– Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyor musun?
– Bir dakika bekle, diye cevap verdi Sokrates. Bana bir şey söylemeden evvel senin küçük bir testten geçmeni istiyorum. Buna “Üçlü Filtre Testi” deniyor.
– Üçlü Filtre?
– Doğru, diye devam etti Sokrates. Benimle arkadaşım hakkında konuşmaya başlamadan önce, bir süre durup ne söyleyeceğini filtre etmek, iyi bir fikir olabilir. Birinci filtre “gerçek filtresi”. Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam anlamıyla gerçeği yansıttığından emin misin?
– Hayır, dedi bir süre duraklayan adam. Aslında bunu sadece duydum.
– Tamam, dedi Sokrates. Öyleyse, sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını bilmiyorsun. Şimdi ikinci filtreyi deneyelim. “iyilik filtresi”. Arkadaşım hakkında bana söylemek üzere olduğun şey iyi bir şey mi?
– Hayır, tam tersine…

  • Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Bkz. sayfa 119) 

Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 118 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum