Evvel Cevap
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120
Adabımuaşeret Meb Yayınları
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120

“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120

Çok alçak veya çok yüksek ses tonuyla konuşmak yerine konuşmanın türüne göre ses tonunu ayarlamak, mümkün mertebe “hmırı…, ee…, yani…, şey…, hani… ” gibi duraksamalar yapmamak, jest ve mimiklerde abartıdan uzak durmak, kişinin dinlenebilirliğini artırarak iletişimde kopukluk yaşanmasının önüne geçer. Ön yargılı, genelleyici ifadeler sarf etmekten kaçınmak ve üsluba dikkat etmek iletişimde nezaketi gösterir. Kitap okuma alışkanlığının kazanılması ve kelime dağarcığının geliştirilmesi bu sorunların azaltılmasının yollarındandır.

Bir şeylerden sürekli şikayet etmekten kaçınmak, pozitif olmaya çalışmak, anı yaşamak ve sahip olunan maddi veya manevi olanakların kıymetini düşünmek insanları negatif duygulardan uzaklaştırarak psikolojik bakımdan rahatlatır. Kişideki bu pozitif enerji çevresine de yayılır ve kişiler arasında daha sağlıklı bir iletişim kurulmasına yardımcı olur. Böyle olumlu duygular taşıyan insanlar daha yumuşak huylu ve nazik olur, dolayısıyla adabımuaşerete daha uygun davranır.

Konuşurken göz kontağı kurmak ve içten olmak, dinleyende olumlu izlenim bırakır. Olumsuz eleştirilerde doğru bir üslupla kusurun nazikçe sezdirilmesi kişiler arası iletişimde şefkat ve anlayışın egemen olduğunun göstergesidir. Bir grup içinde tek bir kişiye iltifat edilmesi, diğerlerinin kırılmasına neden olabilir. Dedikodudan sakınmak, her koşulda dürüst olmak, nazik ve erdemli insanların davranışlarındandır. Kişinin kendinden hep övgüyle bahsetmesi, başkalarına konuşma fırsatı vermemesi adabımuaşerete uygun olmayan davranışlardır. Bununla birlikte bu tür olumsuz davranışlar karşısında misilleme yapmamak toplumsal huzurun korunması bakımından önemlidir.

İletişim sırasında karşıdakinin hassasiyetlerine dikkat etmek, konuşurken gaf yapmamaya özen göstermek önemlidir. Bunun yanı sıra “lütfen, rica ederim, teşekkür ederim” gibi nezaket ifadelerini gerekli durumlarda kullanmak kişiler arası iletişimin sağlıklı şekilde devam etmesini sağlar.

Sözlü iletişimde dinleme adabı da konuşma adabı kadar önemlidir. Konuşan kişiyi saygıyla dinlemek gerekir. İyi bir dinleyici, sohbet sırasında başka bir şeyle uğraşmamaya özen gösterir (Görsel 5.3). Dinleme sırasında bütün bedeni dinlenen kişiye çevirmek, arada baş sallama ve gülümseme gibi dönütler vermek ve onun gözlerine bakmak iletişimi kuvvetlendirir. Ayrıca hafifçe öne eğilmek konuşan kişinin dikkatle dinlendiğini gösterir. Bu hususlara dikkat edilmesi kişiler arasında sağlıklı iletişim kurulmasını sağlar, kişileri nazik dinleyiciler yapar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 120 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum