Evvel Cevap
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122
Adabımuaşeret Meb Yayınları
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122

“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122

İki elle birden tokalaşmak abartılı bir davranış olarak yorumlanabilir. Tokalaşma sırasında elini ilk uzatacak olan, yaşça büyük veya makam olarak üst olan kişidir. Bir kadın ve bir erkek karşılaşır veya tanışırsa önce kadının elini uzatması beklenir. Kirli veya ıslak elle tokalaşmak, toplum sağlığının korunmasını zorlaştırdığı gibi karşıdakinde iletişim kurma konusunda isteksizliğe sebep olabilir. Elin silinmesi ya da kurutulması gerekiyorsa kişi önce muhataptan izin almalı; ardından mendil, havlu veya peçete kullanarak ellerini silmelidir. Bunun yanı sıra el sıkışmanın uygun olmadığı durumlarda baş, hafifçe öne eğilerek selam verilebilmektedir.

Tanışma ve Tanıştırma Adabı

Tanışma ve tanıştırma adabına uyulması, yeni kurulacak akrabalık ve dostluklarda ilk adım niteliğindedir. İki kişiyi tanıştırırken önce yaşı büyük veya mevkisi yüksek olanı tanıtmak saygı göstergesidir. Tanışma sırasında erkek oturuyorsa kadının karşısında ayağa kalkar; ast, üstün karşısında düğme ilikler. Hemen samimiyet kurmaktan kaçınmak ve bu işi zamana yaymak gerekir. Böylece birini iyi tanımamaktan kaynaklanabilecek sorunların önüne geçilmiş olur. Tanışma sonrasında nezaket gereği “Memnun oldum.” veya “Şeref duydum.” gibi ifadeler kullanmak ve hâl hatır sormak tanışma adabına uygun davranışlardır.

İnternetin kullanımı, dijital araçlar ve sanal dünya çok farklı boyutlara ulaşarak insan hayatında birçok değişime neden olmuştur. İnsan sosyal ve bedensel olarak oldukça aktifken dijital çağla birlikte nispeten daha pasif konuma geçmiştir. Bugün dünyada insanların vakitlerinin önemli bir bölümünü sanal platformlarda geçirmesi, sanal dünya için birtakım yeni normlar oluşturma ihtiyacını doğurmuştur. Yüz yüze ilişkilerde gösterilen özen ve duyarlılık, dijital ve sanal ortamlardaki iletişim süreçlerinde de gösterilmelidir.

Bu bağlamda çevrim içi ortamlarda bilhassa sosyal medyanın kullanımına dair görgü ve nezaket kurallarının olduğu ya da en azından bu kurallarla ilgili bazı ortak kabullerin oluştuğu söylenebilir.

Yazışmalarda jest, mimik ve ses tonu unsurları olmadığından iletiler daha farklı algılanabilmekte, yanlış anlaşılmalar yaşanabilmektedir. Yanlış anlaşılmaların kolayca çözülebiliyor olması, yüz yüze iletişimin çevrim içi iletişim türlerine üstünlüğü olarak nitelendirilebilir. Elektronik iletiler, telefon görüşmeleri, bloglar, çeşitli mesajlaşma uygulamaları, sosyal medya platformları gibi ortamlar, yüz yüze iletişimin kişiye sunduğu imkânlardan yoksun olduğundan söz konusu mecralarda iletişimi sağlıklı şekilde sürdürebilmek için bazı nezaket kurallarının gözetilmesi önemlidir. Meydana gelebilecek iletişim aksaklıklarının en aza indirilmesi ve sağlıklı iletişimin sağlanması amacıyla “netiket” kavramı geliştirilmiştir. Netiket, dijital ve sanal gruplarda kullanıcılar tarafından kabul gören davranış biçimleridir. Diğer bir deyişle sanal platformların görgü ve nezaket kurallarıdır. İnternet ortamını daha etik, güvenli ve sağlıklı hâle getiren netiket, tek veya genel kabuller niteliğinde değildir; farklı kurum ve mecralara göre değişiklik gösterebilmektedir. Elektronik posta ve anlık mesaj yazarken, çevrim içi veya telefon görüşmeleri yaparken iletişimin sağlıklı sürdürülmesi için netikete dikkat edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra netiket, sosyal ağlarda vakit geçirirken kullanıcıların karşı karşıya kalabileceği etik sorunları en aza indirir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 122 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum