
“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 14 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 14
Adabımuaşeret, Arapça kökenli “edep” kelimesinin çoğulu olan “adap” ile “muaşeret” kelimesinden oluşan bir tamlamadır. Edep “Toplum töresine uygun davranma, iyi ahlak, incelik, terbiye.”; muaşeret ise “Toplumla alakalı olmak, birlikte yaşamak.” anlamına gelmektedir. Bunlardan hareketle adabımuaşeret “Toplum içinde yaşayan insanların birbirine karşı davranışlarında sınır ve usulleri belirleyen terbiye, nezaket, saygı gibi ahlaki tutumları içeren görgü kuralları.” şeklinde tanımlanabilir.
İnsan fizyolojik olarak beslenme ve barınmaya, yaşamını kolaylaştırmak için çeşitli eşyalara ihtiyaç duyar. Yaşamsal olmasa da sosyal bir çevre ve sosyal ilişkiler de insanın bir diğer ihtiyacıdır. İnsanın sosyal yönü, ona başkalarıyla kurduğu ilişkilerin ölçü ve değerler çerçevesinde yürütülmesiyle ilgili çeşitli sorumluluklar yükler. Etkileşim sırasında bireylerin toplumsal norm ve değerlere uygun davranması, sağlıklı bir toplumsal yapının oluşmasında oldukça önemlidir. Toplumsal huzur, birlik ve bütünlüğün sağlanması, ahlaki tutumların insan ilişkilerinde ne ölçüde etkin olduğuyla doğrudan ilişkilidir. Toplumsal ölçüler hem Türk kültür tarihinde hem İslam geleneğinde önemli bir yere sahiptir. Toplum içinde nasıl davranılması ve başkalarıyla ilişki kurulurken hangi ölçülere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili ayet ve hadisler başta olmak üzere rehber niteliğinde pek çok kaynaktan bahsedilebilir. Bu kaynaklarla beslenen İslami eserlerde muaşeret adabına ilişkin bilgi ve nasihatlere geniş bir şekilde yer verilmiştir. İslam medeniyetinde yetişen filozof ve sanatçılar da insanları ahlaklı ve erdemli olmaya yönlendiren birer pusula görevi üstlenmiştir. Mevlânâ’nın iyilik, doğruluk ve sevgiyi tavsiye eden cümleleri, bu bağlamda değerlendirilebilir: “Şefkat ve merhamette güneş gibi ol, iyilik ve cömertlikte akarsu gibi ol, hiddet ve asabiyette ölü gibi ol, tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol, hoşgörülülükte deniz gibi ol, ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol.”
Adabımuaşeretle ilgili Temel Kavramlar
Adabımuaşeret, toplumsal düzeni sağlayan ve insan davranışlarını konu edinen birtakım kavramlarla yakından ilişkilidir. Edep, medenilik, terbiye, görgü, zarafet, nezaket ve sabır adabımuaşereti çeşitli yönlerden etkileyerek şekillendirir (Şekil 1.1).
Edep; akla yatkın, toplumca onaylanan bütün söz ve davranışları içine alan geniş bir kavramdır. İnsanların takdire değer bütün nitelikleri, iyiliğe yönlendirme işlevinden dolayı edebin yansımasıdır. Edep gereği hayâlı ve saygılı olmak, yerinde konuşmaya özen göstermek, kibirli söz ve davranışlardan kaçınmak önemlidir. Söz konusu tutum ve davranışları sergileyenler, saygı duyulan birer birey olmakla kalmaz toplumsal huzura da katkıda bulunur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 14 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum