
“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 143 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 143
Bütün insanlar aynı havayı solumakta, aynı toprağın ürünlerinden yemekte ve aynı su kaynaklarını kullanmaktadır. İnsanlığın ve aslında bütün canlıların yaşam alanı olan yeryüzü, çevre ve iklim değişikliği sorunları nedeniyle risk altındayken herkese büyük sorumluluklar düşmektedir. Çevreyi temiz tutmak, kaynakları tasarruflu kullanmak, çevreye zarar verenleri uyarmak, kısacası çevre sorunlarına duyarlı olmak ve bunun için çeşitli sorumluluklar üstlenmek adabımuaşerete uygun davranışlardır.
Hava, su, toprak, yer altı kaynakları ve enerji kaynakları kullanılırken bunların yalnızca bugün yaşayan insanlara ait olmadığı, aynı zamanda geleceğe bırakılacak birer miras olduğu bilinmelidir.
Yapılan araştırmalar, tarımın ve toprağın olmadığı kutuplarda yaşayan penguenlerin vücudunda aşırı miktarda DDT kimyasalı (bitki ve hayvanlar üzerinde ciddi olumsuz etkisi olan böcek ilacı) bulunduğunu göstermektedir. Bu durum tarımda kullanılan kimyasalların sadece kullanıldığı bölgedeki canlıları değil uzak coğrafyalardaki doğal yaşamı da etkilediğini göstermektedir.
Her canlı dünyadaki ekolojik sistemin ayrılmaz bir parçasıdır. Hayvanlar da bu ekosisteme katkı sağlayan önemli bir etmendir. Onlara karşı zarar verici davranışlarda bulunmak doğaya ve insana da zarar verir. İnsanlar, yalnızca birbirine karşı değil hayvanlara karşı da tutum ve davranışlarında dikkatli olma sorumluluğuna sahiptir. Onları korumak, beslemek ve barınma ihtiyaçlarını mümkün olduğunca karşılamak insana yakışır davranışlardır. Ayrıca sokak hayvanlarını gözetmek toplumun merhamet duygularının bir yansımasıdır.
Görgü ve nezaket yalnızca diğer insanlarla kurulan ilişkilerin konusu değildir. Ortak kullanılan mekân ve yapılara karşı sergilenen davranışlar da adabımuaşeretin konusudur. İnsanların doğal kaynaklardan yararlanırken ve ortak kullanım alanlarında bulunurken de adabımuaşerete uygun davranması gerekir. Sokak, okul, ören yeri, sahil, yayla, piknik alanı, park gibi kamusal mekânları temiz tutmak ve korumak insanların ahlaki sorumluluğunun önemli bir gereğidir.
Ülkemiz, biyolojik çeşitlilik açısından büyük öneme sahiptir. Anadolu’nun sahip olduğu biyolojik zenginlik; coğrafik konumundan dolayı üç kıta arasında köprü durumunda olmasına, önemli göç yolları üzerinde bulunmasına ve topoğrafik özelliklerinden kaynaklanan farklı iklim şekillerine sahip olmasına bağlanabilir. Ülkemiz, pek çok bitki türünün ana vatanı olması sebebiyle de önem taşımaktadır. Endemik tür sayısı Anadolu’da 3925 iken Avrupa’da 2742 civarındadır. Örneğin buğday, kiraz, badem, kardelen vb. birçok bitki türünün ana vatanı Anadolu’dur. Başka bir ifadeyle Anadolu bu türlerin yabani formlarını barındırmaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 143 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum