
“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 152
Modern dünyada işletmelerin rekabet ortamında faaliyet gösterdiği bilinmektedir. Böyle bir ortamda işletmelerin varlığını sürdürebilmesini sağlayacak önemli etmenlerden biri, sahip oldukları insan kaynaklarıdır. Bu nedenle işletmeler kendilerine en uygun insanları kadrolarına eklemek isterler. Ancak bunun sağlanması pek de kolay değildir. Uygun çalışanları bulup istihdam edebilmek için insan kaynakları yönetiminin işe alım görevini etkili bir biçimde yerine getirmesi gerekir.
İş görüşmesi (mülakat), kurum yönetici veya yetkililerinin iş başvurusu yapan adayın işe uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yaptığı görüşmedir. İş görüşmesinde işveren ile aday genellikle 15 ila 45 dakika süren bir oturumda birbirlerini tanımak için bir araya gelir. Görüşme süresi, başvuran aday sayısına ve iş yerinin işe alım politikasına bağlı olarak değişebilir.
İş görüşmeleri sırasında başvuranın dikkat etmesi gereken bazı hususlardan bahsedilebilir. Öncelikle adayın başvuracağı pozisyonla ilgili araştırma yapması ve işin gereklerini iyi anlaması gerekir. Böylelikle aday, işin kendisine uygunluğu hakkında fikir edinebilir.
Başvuru formlarına bilgileri doğru, tam ve açık bir şekilde yazmalıdır. Böylece adayın işe kabul edilmesi durumunda işverenle arasında güven ortamı oluşması kolaylaşır. Bunun yanı sıra iş görüşmelerinde ilk izlenimin önemli ve belirleyici olduğu kabul edilir (Görsel 7.1). Aday, kişisel bakım ve temizliğine özen göstermeli, uygun ve düzgün bir kılık kıyafet tercih etmelidir. Bu tutum, işverene duyulan saygıyı ve görüşmeye verilen önemi ifade eder. Görüşmeye zamanında gitmek de adayın iş ahlakı ve disipliniyle ilgili işverene fikir veren önemli bir davranıştır.
İş görüşmesi sırasında muhatap olunan yetkiliyle selamlaşmak ve ölçülü biçimde tokalaşmak, başvuranın dikkat etmesi gereken bir diğer husustur. Bunun yanı sıra işverene hitap ederken “hanım, hanımefendi, bey, beyefendi” gibi resmî ünvanlar kullanmak aradaki ciddiyeti korumaya ve iyi bir izlenim vermeye yardımcı olur. Görüşmelerde dili etkili kullanma, diksiyona dikkat etme ve ses tonunu konuşmaya göre ayarlama gibi konularda gösterilecek özen iletişimi kuvvetlendirir. İletişimde beden dilinin sözlerden ve ses tonundan daha etkili olduğu, araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur. İş görüşmesinde beden dilini etkin kullanmak, görüşmeyi kolaylaştıran etmenler arasındadır. Söz gelimi dik bir duruşun öz güven ve profesyonellik göstergesi olduğu kabul edilir. Ayrıca görüşmede işverene merak edilenlerin sorulması ve uygun görülmeyen noktaların açıkça belirtilmesi, taraflar arasında ortaya çıkabilecek yanlış anlaşılmaların önüne geçer.
Bugün yüz yüze olduğu kadar çevrim içi ortamlarda da iş görüşmeleri yapılmaktadır. Çevrim içi iş görüşmelerinde de bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bunlardan en önemlisi yüz yüze mülakatlarda gösterilen özenin kamera karşısında da gösterilmesidir. Aday, çevrim içi iş görüşmelerinde giyim kuşamına dikkat etmelidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 152 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum